ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Alltfler unga flickor tvångsomhändertas

Stockholm TT · 23 Feb 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Under 1996 omhändertogs akut 239 flickor mellan 13 och 17 år. Under 2005 var siffran 476, visar Socialstyrelsens lägesrapport som presenterades på fredagen.

Enligt Merike Lidholm, utredare på Socialstyrelsen, har myndigheten haft svårt att hitta anledningar till ökningen. -Det är svårt att få klarhet i vad det beror på men vi har pratat med några kommuner som spontant sade att de oroas för ökad alkoholkonsumtion bland flickorna. Psykisk ohälsa är en annan orsak men ökningen kan också bero på att problemen uppmärksammas mer, säger hon. HVB-hem Bland omhändertagna tonåringar gick flickorna om pojkarna i början på 2000-talet. Socialstyrelsen uppmärksammade ökningen förra året, men sedan 2004 har uppgången stannat av. I sommar väntas statistiken för 2006.

I regel placeras de unga omhändertagna på institutionslika HVB-hem (hem för vård och boende), som har kritiserats för att vara dyra och inte ge tillräcklig hjälp.

Kommunerna erbjuder i dag flera alternativa insatser, som till exempel samtalsstöd och kontaktpersoner. Men enligt Birgith Josefsson, ansvarig för barn- och ungdomsfrågor på Socialstyrelsen, beror de fortsatta placeringarna på HVB-hemmen på alternativbrist. Har bromsat-De öppna insatserna är mer förebyggande men har inte kunnat ersätta institutionsvård för akut omhändertagna. Placering vid familjehem är ett mer realistiska alternativ och har lyckats lite grann. Institutionsvården har i alla fall bromsats, säger hon. HVB-hem sköts av en offentlig huvudman (från stat, kommun eller landsting) och bedriver yrkesmässig vårdverksamhet. Familjehem däremot godkänns av socialnämnden och betraktas inte som yrkesmässiga utövare.

På fredagen visades även familjehemmens baksida efter rapporter om att polisen hittat två ungdomar i en utkyld barack på ett gotländskt familjehem, där det förekom alkohol och narkotika. Socialtjänsten har anmält händelsen till landstinget i Stockholm.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro