ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Alltid fullsatt på Di Penco

Karin Ericson · 5 Dec 2013
Uppdaterad 8 Dec 2016

Metros krogskribent återupptäcker en icke ombonad källarkrog à la Italienstyle som alltid är fullsatt. En fantastisk Caprese imponerar.

klar

Artikellänk är kopierad

RECENSION: Di Penco – 3 glober

När jag bodde i Andalusien tipsade mina spanska vänner om att välja tapasställe efter sämst inredning. En restaurang med plaststolar, vita pappersdukar och lysrörsljus och ändå fullsatt med gäster hade med största sannolikhet den bästa maten i staden.  Man vet att det är något speciellt med en restaurang som har alla förutsättningar emot sig om det ständigt är fullt.

Di Penco är en sådan restaurang. Den ligger helt osynlig för omgivningen, bakom gamla stadion, i källaren av ett bostadshus. Omöjlig att upptäcka utan att känna till den. Här är det klinkergolv, kala väggar och allmänt icke ombonat a la Italien-style. Menyn innehåller det vanliga simpla italienska utbudet ; pasta, pizza och antipasti. Restaurangen vinner på att de gör detta väldigt bra.

Di Penco har funnits i åratal utan sinande popularitet. Tidigare var det ett populärt lunchställe med krämiga pastarätter och ett ställe som erbjöd italiensk catering. Numera har de även öppet om kvällarna och utgör ett alternativ för alla Malmö Operas teatersällskap som letar efter någonstans att äta inför kvällens föreställning. Det är även ett bra alternativ för en avslappnad middag på tu man hand, avskilt från resten av staden. Helt opretentiöst. För det går inte att kräva särskilt mycket av varken lokalen eller serveringspersonalen. Den unga servitrisen är glad och trevlig men utan den grundläggande kunskapen om att till exempel fråga vilket vin gästen önskar innan husets hälls upp. Ibland dyker en hetsig men charmig Italienare upp och förhöjer stämningen.

Bordet är litet och när bröd, olja, en plastkanna med vatten, menyer och stora tallrikar ska rymmas får vi möblera på höjden själva. Capresen är fantastisk. Stora skivade röda tomater och små gula med koncentrerad söt tomatsmak kommer tillsammans med tjocka skivor av buffelmozzarella, som knappast är köpt på Hemköp. Krämig och full av den milda smak en bra mozzarella besitter. Allt toppat med extra vackra stora blad av basilika. Valet mellan pizza eller pasta är svår när dofterna i rummet når näsan. Men efter en blick i delikatessdisken, från vilken du både kan köpa husets hemgjorda pasta och italienska kvalitetsråvaror. är det svårt att inte vilja prova bandspagetti med Karl-Johansvamp. Portionen är liten men perfekt, pastan al dente och såsen krämig med ljuvlig tryffelsmak. Allt lagat med lika mycket kärlek som Tiramisun är blöt av sprit. Om du glömt bort Di Penco, ta en vardagskväll här.

Di Penco har funnits i åratal och hela tiden behllit sin popularitet.
Di Penco har funnits i åratal och hela tiden behllit sin popularitet.Foto: Kinga Lezanska Sjölin
En titt in i köket.
En titt in i köket.Foto: Kinga Lezanska Sjölin
Pasta bolognese.
Pasta bolognese.Foto: Kinga Lezanska Sjölin
Delikatessdisken.
Delikatessdisken.Foto: Kinga Lezanska Sjölin
klar

Artikellänk är kopierad

Karin Ericson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro