ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Alltmer reklam anmäls för sexism

Sebastian Chaaban · 25 Okt 2013
Uppdaterad 28 Okt 2013
American Apparel är ett av företagen som anklagas för sexistisk reklam.

American Apparel är ett av företagen som anklagas för sexistisk reklam.


Mer sex och mindre kläder. Allt fler anmäler reklam som sexistisk. Nu uppmanas privatpersoner att fota av stötande och könsdiskriminerande reklamkampanjer.

klar

Artikellänk är kopierad

Jack & Jones är ett av företagen som anklagas för sexistisk reklam.
Jack & Jones är ett av företagen som anklagas för sexistisk reklam.
Ur Sveriges Kvinnolobbys kampanj
Ur Sveriges Kvinnolobbys kampanj

Reklamombudsmannen, RO, får in allt fler anmälningar angående könsdiskriminerande och stötande reklam. Vartannat ärende handlar om könsdiskriminerande, sexistiskt, eller stereotyp reklam, skriver tidningen Market.    

– Den internationella reklamtrenden är att det sexuella innehållet ökar. Det syns också i Sverige, säger Magnus Söderlund, professor i konsumentmarknadsföring, till tidningen.

Nu väljer Sveriges kvinnolobby att lansera kampanjen ”Reklamera”.

Tanken bakom kampanjen ”Reklamera” är att uppmana privatperson att motverka sexistisk reklam, genom att ta en bild på reklamen man tycker är sexistisk och mejla in den till kvinnolobbyn eller hashtagga bilden.

– Vi har märkt att det finns ett stort motstånd mot sexistisk reklam. Många är trötta på reklamen och vi kände att vi ville dra igång något där folk själva kunde engagera sig och höja medvetenheten kring detta, säger Moa Egonson, projektledare för ”Reklamera”.

Bilderna ska publiceras på kampanjens Facebook och Instagramsida. Samtidigt görs en anmälan till Reklamombudsmannen, RO, och företaget bakom reklamen kontaktas av organisationen. 

– Ett problem är nog att många ser nog reklam som de stör sig på, men kanske inte vet hur de ska gå till väga för att anmäla den, eller ens känner till Reklamombudsmannen. Där kan vi komma in som en snabb och enkel väg. Det är bara att ta en bild, säger Moa Egonson.

klar

Artikellänk är kopierad

Sebastian Chaaban
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro