ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Almedalen – firmafest för eliten eller livsviktig för demokratin?

Anton Gustafsson · 1 Jul 2019
Uppdaterad 1 Jul 2019

Många ser Almedalen som en viktig vecka för kunskap och demokrati, men stämmer den bilden egentligen? Foto: TT


I 50 år har Sveriges politiska elit samlats i Almedalen för att presentera sin politik. På senare år har politikerveckan kritiserats för att mer handla om lobbyism och festande än sakpolitik.

klar

Artikellänk är kopierad

pil
I korthet

Vad: I helgen började Almedalsveckan.

Var: Visby.

När: Den politiska delen av Almedalen började i söndags.

Vilka: Sveriges partier samlas för att presentera sin politik.

Hur: Varje parti får en dag var där de får möjlighet att nå ut med sitt budskap.

Varför: Almedalen ses som en demokratisk mötesplats där politiker kan träffas och utbyta kunskap och erfarenheter. Det ses också som en viktig medial plattform där partierna får mycket utrymme att presentera nya politiska förslag.

Politikerveckan i Almedalen började med att Olof Palme talade på ett lastbilsflak 1968. Sedan dess har evenemanget växt och drar nu över 40 000 besökare varje år. På senare år har kritiken mot politikerveckan växt, många kallar den för elitistisk.

– Det hade inte funkat i speciellt många andra länder. Säg att en politiker i USA hade åkt till en mässa där det var fullt av lobbyister och andra politiker som fångades på bild när de skålade med varandra. Då hade vederbörande stämplats som en del av en elit utan kontakt med sina väljare, säger Erik Lakomaa, forskare i ekonomisk historia på Handelshögskolan med bakgrund i pr-branschen.

Erik Lakomaa tror att många lurar sig själva när de åker till Almedalen och tror att det ska ge något.
LÄS MER
Demonstranter stormar parlamentet – därför fortsätter miljontals protestera i Hongkong

Många företrädare för offentlig verksamhet åker varje år till Almedalen. Ett av argumenten för att åka till politikerveckan är att bygga nätverk och utbyta erfarenheter och kunskap med andra politiker och tjänstemän. Men det är en förklaring som Erik Lakomaa inte ger mycket för.

– Om man vill kommunicera med en myndighet eller utbyta erfarenheter med en annan kommun om hur de har utformat sitt avloppssystem är det betydligt lättare, och mer ansvarsfullt att ringa upp dem än att sitta och dricka öl i Visby, säger han.

Erik Lakomaa menar att Almedalen som kommunikationsplattform är överskattad. Ändå är det väldigt många kommuner och andra offentliga aktörer som lägger mycket pengar på PR.

– Väldigt många intalar sig att Almedalen är viktigt. Det bygger på den felaktiga föreställningen att det finns speciella möjligheter att kommunicera med andra aktörer där. Vänta till veckan efter Almedalen och ring den person som du ville prata med istället, jag är övertygad om att det kommer vara mer framgångsrikt, säger han.

LÄS MER
Metro blickar tillbaka – så lät det 2005 när rökning på krogen förbjöds

Att kommuner och och myndigheter åker till Almedalen för skattepengar är oansvarigt, menar Erik Lakomaa.

– När det gäller offentlig verksamhet har man ett ansvar att inte slösa med skattebetalarnas pengar. Tyvärr blir det väldigt mycket firmafest av Almedalen. Och det är helt okej om man är ett företag. Men det är svårt för en kommun att försvara personalaktiviteter på Gotland under årets dyraste vecka.

Är det dåligt för alla att åka till Almedalen?

– Riksdagspartierna och arbetsmarknadens parter kan räkna med att få uppmärksamhet, så för dem finns en poäng med att vara där. Och det är såklart attraktivt för partierna att få en dag där de kan dominera nyhetsflödet. Men för de lite mindre aktörerna är det otroligt svårt att bryta igenom bruset.

LÄS MER
Säpos egen lag: Så många utvisas – och därför är det så kontroversiellt

Andreas Henriksson är redaktör och politisk journalist. Han har varit på Almedalen i 15 år och har en betydligt mer positiv bild av politikerveckan än vad Erik Lakomaa har.

– Det här är en stor demokratifest som är öppen för alla. Bara innan lunch har jag varit på ett seminarium som handlade om Sveriges ekonomiska läge med flera ledande ekonomer och ett som handlade om att allt fler unga läkare lämnar sjukvården. Den bredden och kvalitén är folkbildning på hög nivå och viktigt för svensk demokrati, säger han.

Andreas Henriksson, redaktör och politisk journalist.Foto: Privat

Andreas Henriksson menar att det är medierna som ger en snedvriden bild av vad Almedalen är för något.

– Det blir för mycket fokus på mingel och makteliter när medierna rapporterar om Almedalen. Det är vi som gillar att fokusera på kändiskulturen här, men sanningen är att det utgör en procent av hela veckan, resten handlar om kunskap, demokrati och folkbildning.

Kritiker menar att det bränns alldeles för mycket skattepengar i förhållande till vad man faktiskt får ut av den. Hur ser du på det?

– Det är en bra fråga och det är något man alltid måste granska. Men jag tycker att det är värt det. Här kan kommunerna ha jättemånga värdefulla möten då alla är samlade på samma plats. Jag vet kommuner som efter möten i Almedalen har fått fastighetsbolag att investera i deras kommuner, det är möten som i vanliga fall tar ett halvår att få till. Så i många fall sparar faktiskt Almedalen skattepengar.

LÄS MER
Gravid kvinna som sköts i magen åtalas för dråp – därför ser vi hårdare abortlagar i USA

Men även Andreas Henriksson ser mörka moln på Almedalens blåa himmel.

– Jag är orolig över prisutvecklingen. Pris för boende, mat och monterhyran har verkligen sprungit i väg de senaste åren. Jag ser en risk med att Almedalen håller på att prisa sönder sig själv, och då tappar man de små aktörerna som är här och är viktiga för bredden på Almedalen, det är jag bekymrad över.

klar

Artikellänk är kopierad

Anton Gustafsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro