ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Almedalen kollar pungen

Frida Sundkvist · 3 Jul 2013
Uppdaterad 3 Jul 2013

När politikerna i Visby vaknade på onsdagen var det till en oväntad syn. 300 pungar har hängts upp runt Almedalen och politiker möts av planscher med budskapet: "Kollar du pungen, Reinfeldt"?

klar

Artikellänk är kopierad

När nästan halva veckan i Almedalen har gått är det dags för den på förhand favorittippade snackisen Kolla Pungen. Inför Almedalen hade Ung Cancers projekt om testikelcancer lägst odds att bli veckans största snackis. 

– Vi vill få unga killar att klämma och känna och sen också veta vad de ska göra om det är något fel, säger Julia Mjörnstedt på Ung Cancer.

Hon berättar att testikelcancer är den vanligaste formen av cancer bland unga vuxna i åldern 16 til 30 år 

– Det pratas väldigt lite om sjukdomen. Det är tabu och det hänger väl ihop med manlighet. Därför vill vi lyfta sjukdomen och få unga killar att klämma och känna på pungen, på samma sätt som tjejer klämmer på brösten.  

Ung Cancer har jobbat med kampanjen under lång tid. Projektet drogs igång redan i höstas. På onsdagen lanserades sajten kollapungen.se, en sida med information om testikelcancer och hur man gör för att kolla sin pung. 

Under natten har Ung Cancers medarbetare varit ute i Almedalen och hängt upp 300 pungar, för att uppmärksamma kampanjen. 

– Vi hoppades att folk skulle reagera, och vi har fått mycket positiv feedback, säger Julia Mjörnstedt. 

klar

Artikellänk är kopierad

Frida Sundkvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro