ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Almedalsveckan 2014 – i nio tweets

Jack Werner · 5 Jul 2014
Uppdaterad 5 Jul 2014
Några av bilderna som gjort succé på Twitter under veckan som gått.

Några av bilderna som gjort succé på Twitter under veckan som gått. Foto: Disney, William Spetz, Moderaterna, SDU


På podiet har partiledarna, dag efter dag, tagit upp sina hjärteämnen i Almedalen. Men på Twitter är det ett ämne som dominerat. Det visar Jack Werner i en lista över de veckans hetaste tweets.

klar

Artikellänk är kopierad

Under veckan som gått har jag haft ett extra öga på de tweets som nämnt Almedalen, och som har tagit sig över 100 retweets. De är inte så många – ett trettiotal, kanske – men de visar på vilka händelser och samtalsämnen som dominerat vid sidan av partiernas linjetal. De visar att mycket av valet 2014 kommer handla om rasism.

Jag har gjort ett urval på nio tweets som är menade att representera dessa välspridda tweets – korta berättelser ur det politiska Sverige, som det såg ut sommaren innan ett val som alla kände var viktigare än någonsin. Och det börjar redan innan Almedalsveckan officiellt kom igång. I de gamla klocktornen i Visby.

Klockan 11.59, lördagen den 28 juni.

På Gotland finns det kyrkklockor bevarade ända från 1200-talet. I århundraden har de använts för att varna för fara, som till exempel när danske Valdemar Atterdag invaderade ön 1361. När nazistiska Svenskarnas parti bestämde sig för att "inleda" Almedalsveckan, dagen innan den officiellt kommit igång, var det således ett historiskt rop på hjälp som löd. Ett rop på hjälp, men också ett bud om att enas mot en yttre fiende.

Kyrkklockorna lät dystra i den gråa och iskallt duggande kvällen, och vid stora scenen i Almedalen överröstades talet från SvP-ledaren Stefan Jacobsson av motdemonstranternas högljudda och envisa burop. 

Klockan 8.08, söndagen den 29 juni.

Moderaterna, partiet vars ledare Fredrik Reinfeldt styrt Sverige de senaste åtta åren, tycker svenskarna är ganska otacksamma. Trots den muntra statistik man tycker sig ha kunnat visa upp för sina mandatperioder straffas man med historiskt låga opinionssiffror. Strategin för hur man ska kommunicera detta via Twitter liknar följaktligen en barsk mattelärares avslutningstal inför sina niors skolavslutning.

"Någon gång i framtiden kommer ni tacka mig för att era betyg nu ser ut som de gör", säger han. Sedan springer ungdomarna ut mot sin framtid, och han lämnas ensam kvar i klassrummet. Han hinner inte säga "Vi ses". Men det gör inget, för han vet att det skulle ha varit en lögn.

Klockan 8.59, samma dag.

"Samma kväll som Ingvar Carlsson talar i Almedalen kommer det flyktingfientliga partiet Sverigedemokraterna att tåga genom Visbys gator." Så skrev TT den 13 juli 1994, strax innan Almedalsveckan skulle gå av stapeln. Det är enligt mediearkivet Retriever det första året Sverigedemokraterna nämns i samma sammanhang som Almedalen, och i augusti samma år skulle sedan Nationalsocialistisk Front bildas. NSF upplöstes 2008, men medlemmarna övergick då till det nystartade partiet Svenskarnas parti. 

I sitt tal i Almedalen år 2014 återkom Jimmie Åkesson till den där "flyktingfientligheten" som TT nämnde 1994. Fast då formulerat som att vi egentligen borde hjälpa flyktingarna på den plats de ville fly ifrån. "Det är inte en tävling att bevilja flest antal permanenta uppehållstillstånd", sa han. Hur framtidens mediearkiv kommer se ut för SD:s och SvP:s medverkan i Almedalen vet vi inte, men @antteist:s lite spetsiga gissning är antagligen lika bra som någon annans.

Klockan 7.47, onsdagen den 2 juli.

Det var nästan för upplagt för en smash när serietidningen Kalle Anka & C:O bestämde sig för att göra ett temanummer med tillhörande affisch om politikerveckan på Gotland. "Ankdammen", vad kan väl vara en rimligare parodi på en tillställning som senare har kommit att kritiseras för sina incestuösa relationer och dyra luftslottsatsningar? Kritiken har setts i en uppsjö tweets under veckan som gått.

Tweets som inte sällan varit geotaggade "Visby, Gotland".

Klockan 9.38, samma dag.

Vid middagstid på tisdagen höll Jimmie Åkesson sitt tal i Almedalen. Men en bit därifrån samlades en mer än dubbelt så stor folkmassa för att lyssna på en annan mans version av hur Sverige ser ut och bör se ut i framtiden, nämligen ståuppkomikern Özz Nujens. Själv stod jag i Almedalen och lyssnade på Åkesson, strax bakom en samling Svenskarnas parti-aktivister som delade ut information och tidningar. Och jag lyssnade ganska noga, men kunde aldrig höra ekon från skratten borta hos Özz.

Klockan 12.18, samma dag.

Frågan om Sverigedemokraterna är rasister kommer få ett väldigt annorlunda svar beroende på vem man frågar. Men faktum är att många av de som samlades när partiet grundades 1988 hade varit aktiva i rasistiska och nazistiska sammanhang, så till exempel den tidiga ordföranden Anders Klarström med sin bakgrund i nazistiska Nordiska rikspartiet. Och faktum är att 66 medlemmar i partiet har blivit uteslutna sedan SD införde sin nolltolerans mot rasism, enligt TT. 

Antagligen är det därför frågan ställs på sin absoluta spets varje gång en företrädare för partiet beslås med vad som verkar vara sympatier ännu längre åt höger. Fast det beror ju återigen på vem man frågar. För att citera en förmodad SD-sympatisörs svar på Agneta Berges twee med artikeln: "Du stödjer diktaturer som avgör vilka kläder folk ska ha. Som i ditt drömland Nordkorea."

Klockan 12.30, samma dag.

Tränaren för det svenska landslaget i fotboll, Pia Sundhage, är uttalat röd. Men i EU-valet tog hon aktivt ställning genom att inte alls rösta. Symptomatiskt nog drogs ändå hon och herrlandslagets tränare Erik Hamrén i veckan in i politiken genom ett gruppfoto tillsammans med Sverigedemokraternas ungdomsförbund. Sundhage och Hamrén förklarade saken med att de inte vetat vilka de gulblåklädda ungdomarna var, en förklaring som långt från alla köpte.

Den tydligaste lärdomen från fotot och reaktionerna däromkring är enkel: Under ett infekterat valår är ett försök att inte ta ställning bland det mest politiska man kan göra.

Klockan 20.10, torsdagen den 3 juli. 

Föreställ dig att två personer sitter på en trädgren. En av dem sitter på insidan och sågar i grenen, så den andra är närmare och närmare att ramla ner, men påstår under tiden att han i själva verket inte alls sågar. För döva öron försöker den andre allt mer desperat få den första att sluta såga, innan grenen bryts. Men den första fortsätter hävda att han inte sågar. Och fortsätter under tiden såga.

Det har på sistone diskuterats om Sverige är ett rasistiskt land. Jag utsätts själv aldrig för rasism, men liknelsen ovan är ett försök att skildra den diskussionen ur ögonen på de av mina vänner som faktiskt utsätts. Vi pratar oss allt närmare katastrofen, känner de. Och den där diskussionen avbryts ibland av väldigt tydliga tecken på att något faktiskt står fel.

Som till exempel att Svenska Dagbladet-journalisten Negra Efendić ensam var tvungen att bevisa att hon var journalist för polisen bakom scenen under statsminister Fredrik Reinfeldts tal. Bland massor av journalister som var precis som henne. Fast ändå inte.

Klockan 19.14, fredagen den 4 juli.

Politik är, kort sammanfattat och ur mitt subjektiva perspektiv, ett sätt att försöka komma på hur vi ska försöka leva med varandra. Det är att i tal och handling försöka rättfärdiga sin existens. Det är därför så många har så starka känslor för politiken, det är därför den är så allmän, så vid.

Och det är därför jag imponeras av näthumoristen William Spetzs sex sekunder långa sammanfattning av Almedalen ovan. På sex korta sekunder lyckas han fånga både den politiskt engagerades starka känslor för att samla andra i kampen, och den som halvt motvilligt plötsligt får se sig insamlad. Dessutom gör han en parodi på hur Almedalen tycks svepa in som en tromb över Mediesverige, och hur läsarna bokstavligt talat får det på många sätt navelskådande evenemanget upptryckt i ansiktet.

Eller så är hans lilla klipp bara trams, bara en fånig liten show för att underhålla. En detalj. Men även där tycker jag det finns en ganska bra parallell till denna märkliga vecka på Gotland.

klar

Artikellänk är kopierad

Jack Werner
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro