ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Almqvist lämnar sina uppdrag efter rasistfilmen

Gustaf Eriksson · 14 Nov 2012
Uppdaterad 14 Nov 2012

Foto: Aftonbladet


SD-toppen Erik Almqvist lämnar sina uppdrag i partiet efter filmen där han bland annat kallar en kvinna för "hora och en man för "blatte lover." – Jag har tagit partiet åt fel håll, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

– Det här är den värsta och mest skamfyllda dagen i mitt liv. Jag betedde mig på ett oacepptabelt sätt efter en natt på krogen, säger Erik Almqvist under presskonferensen.

Almqvist säger att han mådde psykist dåligt vid tiden då filmen spelades in.  – Jag hade blivit av med mitt arbete, relationer och vänner på grund av min partitillhörighet. Men bakgrunden ursäktar inte mitt agerande. Det finns inga ursäkter, säger Erik Almqvist. – Då i ruset såg jag en chans att ge igen. Jag ångrar mig oerhört i dag. – Jag uttryckte mig på ett sätt som skulle kunna tolkas som rasistiskt, men jag hade inga sådana avsikter.

Som Jimmie Åkesson tidigare berättat sparkas Erik Almqvist från alla sina uppdrag för partiet. Han kommer dock sitta kvar i riksdagen, åtminstone för nu. – Vad jag ska göra i framtiden måste jag fundera på. Men jag kommer inte lämna riksdagen nu i dag, säger han.  Erik Almqvist kommer i nuläget inte lämna Sverigedemokraterna. Han säger dock att han inte vill bli en politisk vilde i riksdagen. – Jag inser att jag förbrukat mycket av mitt förtroende, och det är väldigt jobbigt. Men hur långtgående konsekvenser det ska få återstår att se. Innan Expressen publicerade filmen förnekade Erik Almqvist sina uttalanden. Men han anser inte att han ljugit för medierna. – Det var sent på natten efter en krogrunda och jag var ganska berusad. Jag har faktiskt inga minnesbilder av vad som hänt, säger han. – Jag har tagit partiet åt fel håll i dag, och det är jag otroligt ledsen för, fortsätter han.

I filmen, som spelats in av riksdagsledamoten Kent Ekeroth och som publiceras av Expressen, använder Erik Almqvist ord som "hora", "fitta" och "blatte-lover". Under förmiddagen satt partiledningen i ett krismöte och på en presskonferens meddelade partiledaren Jimmie Åkesson att Erik Almqvist lämnar sina uppdrag. – Jag har pratat med Erik och vi har kommit överens om att han lämnar sina uppdrag som ekonomisk-politisk talesperson, han lämnar partistyrelsen och det verkställande utskottet, säger Jimmie Åkesson. – Jag har också uppmanat honom att fundera över sitt uppdrag som ledamot av Sveriges riksdag.

Jimmie Åkesson säger också att han är upprörd över det filmen visar. – Jag är djupt besviken. Vi har nolltolerans mot rasism i partiet, och det finns inga dubbla måttstockar, så det fanns egentligen bara ett sätt vi kunde agera på. Men detta är en av de värsta dagarna i mitt politiska liv, säger partiledaren.

Videon, som är filmad av SD-riksdagsledamoten Kent Ekeroth, visar ett bråk en sen natt under sommaren 2010 i Stockholm. Erik Almqvist, ett av SD:s tyngsta namn, kallar en kvinna för "hora" och en berusad man för "blatte lover".

Metros politiske expert Janne Sundling anser att det inträffade är ett mycket hårt slag för partiet.  – Det visar precis på sådana åsikter som man slitit så hårt för att tvätta bort, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro