ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Alstom får tillverka nya Pågatåg

Stockholm TT · 5 Dec 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Tågen heter Coradia Lirex Skåne och Skånetrafiken beställer 49 stycken till en kostnad av 2,2 miljarder kronor.

Coradia Lirex finns redan i dag i ett annat utförande i lokaltrafiken runt Stockholm. Där har tågen sex vagnar. I Skåne blir det fyra vagnar och bättre komfort än i Stockholmsupplagan. -Vi hade två bra tåg att välja på, säger Gösta Ahlberg, trafikdirektör vid Skånetrafiken. Anledningen att valet föll på Coradia är främst tågets funktion och ekonomi. Leverantören som fick stryka på foten var Bombardier som erbjöd en variant av Regina-tåget som i dag trafikerar Mellansverige.

Tre år har processen tagit att komma fram till vilken leverantör som skall få ersätta dagens Pågatåg.

Tågen kommer att tillverkas i tyska Salzgitter och första leveransen väntas 2009. Varje tåg kostar cirka 47 miljoner kronor.

Nämnden för kollektivtrafik tog också beslut om ett tågtekniskt centrum i Glostorp utanför Malmö. Skånetrafiken, Banverket, Malmö stad och Jernhusen har gjort analyser som visar att Glostorp är en idealisk plats för en ny depå och verkstad. Tågtekniskt centrum kan bli en av de största och modernaste anläggningarna för tågunderhåll i Skandinavien. Byggstart blir det tidigast 2008. Bygget beräknas ta ett år.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro