ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Alvedon "feelgood-drog" bland unga

metro · 2 Apr 2013
Uppdaterad 3 Apr 2013
Alvedon "feelgood-drog" bland unga

Alvedon "feelgood-drog" bland unga Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Svenskarna köper mer och mer värktabletter. Sedan 2005 har försäljningen av de tre vanligaste substanserna i smärtstillande medicin ökat med 16 procent. Samtidigt har utskrivningarna av värktabletter på recept ökat nästan lika mycket.

– Det är inte en ökning som är monumental. Men samtidigt följer vi detta oerhört noga och vi håller på med en stor studie om receptfritt som blir klar i mars nästa år, säger Cecilia Bernsten, forskare på Läkemedelsverket.

Förra året minskade försäljningen av receptfri medi cin som skedde på apotek. Men ökningen av försäljningen i till exempel butiker och på bensinmackar var större än minskningen som skedde på apoteken. 

Varför konsumtionen av värktabletter ökar finns inget entydigt svar på än. En förklaring kan vara en förändrad inställning bland ungdomar enligt en studie på gymnasieelever. 

– Ungdomarna brukar receptfria smärtstillande ansvarslöst. Alvedon används som en allmän feelgooddrog. Om man inte kan sova, eller är allmänt deppig, så tar man ett piller, säger Inger Holmström, professor i omvårdnad vid Örebro universitet.

I fokusgrupperna framkom bilden att ungdomarna ser värktabletterna som en ofarlig produkt eftersom de säljs i vanliga butiker. Men det är de inte.

– Faran finns framför allt med paracetamol. Bara lite överdosering av Alvedon kan ge en allvarlig leverskada som gör att man mår mycket dåligt och i värsta fall tvingas till en transplantation, säger Mattias Wieloch, överläkare på akutmottagningen i Malmö.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro