ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Amal, 26, vill krossa fördomarna om syriska flyktingar

metro · 16 Dec 2015
Uppdaterad 27 Dec 2015

Efter flykten – en artikelserie där du får möta människorna bakom siffrorna och läsa om deras väg in i det nya livet. Metro har samlat korta berättelser från de som flytt krigets Syrien – om viljan att leva och utvecklas i ett nytt land.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Gustav Gräll

”Vi var tvungna att komma hit. Nu är vi här och vi vill jobba. I vårt hemland var vi framgångsrika och vi kommer att bli det här också.”

Amal, 26 år, från Aleppo.

Det finns många fördomar mot flyktingar från Syrien. Därför har jag som mål att visa Sverige att vi är duktiga människor. Vi var tvungna att komma hit. Nu är vi här och vi vill jobba. I vårt hemland var vi framgångsrika och vi kommer att bli det här också. Man behöver bara lite tid för att kunna bli självständig, för att lära sig språket och förstå hur allt fungerar i Sverige.

När jag lämnade Syrien trodde jag att jag skulle stanna i Sverige i några månader och sen komma tillbaka. Nu har jag bott här i snart två år och för en månad sedan fick jag jobb på Swedbank, där jag också gjorde min praktik. Där har jag hand om billån, leasingavtal och granskar fakturor.

Det tog nio månader att få min kandidatexamen i ekonomi översatt och godkänd och under tiden jobbade jag på kafé. I vår har jag blivit antagen till en masterutbildning i ekonomi men bestämt mig för att vänta innan jag fortsätter att studera.

I Sverige måste du ha ett jobb för att få ett jobb, som min chef sa till mig. Därför vill jag skaffa mig lite längre arbetslivserfarenhet först. Jag är stolt över mig själv för jag vet att jag är duktig och har en bra bakgrund att luta mig mot. Jag har studerat ekonomi, jobbat i Libanon och i Syrien, så varför skulle jag inte kunna få fler jobb här?

Språket är absolut en nyckel för att få in en fot på arbetsmarknaden. Men det finns även jobb där man inte behöver ha kontakt med kunder eller leverantörer. Om jag hanterar fakturor till exempel så jobbar jag ju med siffror och de ser likadana ut i vilket land du än befinner dig.

►LÄS MER: Roger, 25: Fick frågan om vi syrier bor i öknen"

►LÄS MER: Elsie, 26, tog läkarexamen i Syrien: Nu vill jag jobba

►LÄS MER: Ekonomen Emy, 25, flydde från kriget i Syrien: "Började från noll igen"

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro