ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Amanda, 24 år: Därför skönhetsopererade jag mig

Natalie Demirian · 3 Okt 2016
Uppdaterad 7 Okt 2016
Amanda, 24 år, från Göteborg.

Amanda, 24 år, från Göteborg. Foto: Privat/Alamy


Amanda, 24 år, hade funderat på en bröstoperation till och från sedan hon var 14 år gammal. När hon var 23 år genomgick hon operationen. Jag skulle gärna vilja säga att jag endast gjorde det för min egen skull. Men jag tror att alla som säger så inte har förstått vilken inverkan samhällets normer har på oss utan att vi tänker på det”, säger hon till Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

Skönhetsoperationer och skönhetsingrepp ökar varje år. Yougovs senaste undersökning på uppdrag av Metro visar att 33 procent av alla svenskar kan tänka sig att göra ett skönhetsingrepp. För Metro berättar Amanda från Göteborg varför hon valde att operera sig. Tanken på operation uppstod redan vid 14-årsåldern.

– I början var det tanken om att jag inte dög som jag är och att jag till exempel skulle bli snyggare om jag bara hade större bröst, eller hade bröst överhuvudtaget. Jag hade nästan inga alls. 

Hon säger att hon lärde sig att leva med det, bland annat eftersom hon visste att hon var för ung för att göra något åt det.

– Jag var väldigt smal i tonåren, men växte till mig med både mer fett och muskler när jag kom upp över 20 år. Det gjorde att tankarna om skönhetsoperation startade igen. Men det var först förra året, när jag var 23, som jag fattade beslutet och verkligen gjorde det.

Hon säger att en av anledningarna till att hon väntade var att hon själv varit emot den typen av skönhetsoperationer som hon själv genomförde.

– Jag tänkte många gånger att mina föräldrar skulle bli besvikna på mig som valde att göra något så fåfängt, att mina vänner skulle bli besvikna på mig och att man kan göra sjukt mycket annat roligt för så mycket pengar som en operation faktiskt kostar. Dessutom finns det alltid risker med operationer.

Trots att hon är nöjd med sin operation och aldrig ångrat sitt beslut är Amanda fortfarande splittrad i sina åsikter kring skönhetsoperationer.

– Jag tycker att det är helt fantastiskt att det finns duktiga plastikkirurger som kan hjälpa de som verkligen behöver det, men jag tycker också att det är synd att plastikkirurgi blivit så vanligt att man nästan börjat ta för lätt på en sådan sak som en bröstförstoring. Utseendefixeringen i vårt samhälle tycks bara fortsätta att växa och jag tycker det är otroligt synd att det får många unga att känna att de inte duger som de är och att de måste operera sig för att se ut på ett visst sätt och passa in i dagens skönhetsideal. 

Amanda, som lät beslutet växa fram under en lång tid, säger att hon gärna skulle vilja säga att hon endast genomgick operationen för sin egen skull.

– Men jag tror att alla som säger så inte har förstått vilken inverkan samhällets normer har på oss utan att vi tänker på det. Visst, man gör det nog mer eller mindre för sin egen skull. Men vem skulle komma på tanken att stoppa in implantat innanför sin hud i en värld som inte styrs av skönhetsideal? Det är ganska absurt egentligen, när man tänker efter.

Plastikkirurgen: Ingreppen fortsätter att öka

Skönhetsingreppen har ökat de senaste åren, och fortsätter att öka. Det säger plastikkirurgen Riikka Veltheim på Akademikliniken i Stockholm till Metro.

– Framförallt är det de så kallade icke-kirurgiska estetiska ingrepp och behandlingar som ökar allra mest. Men även plastikkirurgiska ingrepp ökar, om än inte lika mycket.

Riikka Veltheim säger att estetiska injektionsbehandlingar med fillers och kanske framförallt botox har blivit allt mer populärt.

– Även hudbehandlingar med laser, så som permanent hårborttagning, ökar mycket. När det gäller plastikkirurgi har efterfrågan på ”rumpförstoring” ökat markant det senaste året.

Samtidigt kan de inte se att någon typ av ingrepp minskat, utan tillväxten ligger över hela linjen.

– Man kan säga att det har blivit viktigare att resultatet av en behandling eller en operation ska vara naturligt. Onaturliga resultat där omvärlden tydligt kan se att man gjort något är inte alls populärt nu.

Hon säger att trender kommer och går, och att de ofta blir utlösta av att en känd person, till exempel någon av Kardashian-systrarna, genomgått en viss typ av behandling som många blir sugna på att testa.

När det gäller plastikkirurgi på Akademikliniken är bröstoperationer tveklöst vanligast, följt av bukplastik och näsoperationer.

– Något som ökat mycket det senaste året hos oss är ett icke-kirurgiskt alternativ till fettsugning, cool-sculpting, där man använder kyla för att frysa ned och ta död på fettcellerna för att få bort lokala fettdepåer på kroppen som till exempel muffinsmidjan, dubbelhakan och ridbyxlåren.

Riikka Veltheim säger att det händer att de säger nej till kunders förfrågningar.

– Oftast handlar det om att kundens förväntningar på resultatet inte överensstämmer med vad som är möjligt att åstadkomma i verkligheten, att kunden upplever ett problem som inte går att åtgärda eller att kunden kanske redan har gjort behandlingar tidigare och bör vänta innan hen gör något mer. Vi håller också strikt på åldersgränsen 18 år.

Riikka Veltheim. Foto: Akademikliniken.
Riikka Veltheim. Foto: Akademikliniken.
klar

Artikellänk är kopierad

Natalie Demirian
Natalie Demirian
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro