ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Amazons Kindle redo för tidningsmarknaden

Kristoffer Rengfors · 7 Maj 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Amazonchefen Jeffrey P. Bezos med nya Kindle DX.

Amazonchefen Jeffrey P. Bezos med nya Kindle DX. Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

När all annan elektronik krymper lanserar Amazon en större version av e-bokläsaren Kindle. Nu ska Amazon ta en större del av tidningsmarknaden.

Den omtalade e-bokläsaren Kindle får nu en större kusin med namnet Kindle DX. Den nya versionen är drygt 2,5 gånger större än sin mindre föregångare. Där den mindre versionen främst var avsedd för bokläsning siktar Amazon nu på att även ta en del av tidningsmarknaden. – Det här är ett steg på väg mot det papperslösa samhället, sa Amazonchefen Jeffrey P. Bezos under en presskonferens i natt.Redan nu har Amazon avtal med tre stora amerikanska bokförlag och sex universitet som tänker släppa kurslitteratur till Kindle. Dessutom kommer tidningarna New York Times, Boston Globe och Washington Post att börja sälja Kindle till ett reducerat pris i samband med längre prenumerationer. Detta erbjudande kommer dock bara att gälla i områden där tidningarna pappersedition inte kommer ut. Enligt flera källor behåller Amazon drygt 70 procent av vinsten från alla intäkter, något tidningarna inte varit särskilt nöjda med. Avtal för hur pengarna från innehåll i Kindle ska fördelas är på väg att förhandlas om och mest troligt är att innehållsleverantörerna i framtiden får en större del av kakan. Amazon, som är USAs största nätbutik, presenterade även sina försäljningsresultat för böcker. E-boksförsäljningen är redan nu på 35 procent av försäljningsnivåerna av vanliga böcker. En bok som säljer i 10 000 exemplar säljer alltså även 3 500 digitala exemplar, något som borde stimulera till ytterligare utökning av innehåll till Kindle och liknande produkter.Än så länge finns Kindle inte tillgänglig i Sverige.

klar

Artikellänk är kopierad

Kristoffer Rengfors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro