ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ambassad i Moskva kommer inte att hissa Prideflaggan

Sebastian Chaaban · 30 Jul 2013
Uppdaterad 1 Aug 2013

Sveriges ambassad i Moskva kommer inte att hissa regnbågsflaggan. UD har fattat beslut om att det bryter mot svensk praxis. Men trots det så valde ambassaden i Kosovo tidigare i år att hänga upp regnbågsflaggan under internationella dagen mot homo – och transfobi.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: AP

Metro har tidigare berättat att efter Ryssland antog en ny lag som förbjuder homosexuell ”propaganda” riktad till minderåriga, har flera röster höjts om att Sverige måste agera.

Bland annat att svenska ambassaden i Moskva ska hissa regnbågsflaggan.

Ett event på Facebook som vill se just det, har snabbt fått över 24 000 medlemmar.

UD utredde frågan under måndagen– och har nu beslutat att flaggan inte ska hissas.

– Nej, flaggan kommer inte att hissas, för enligt svensk policy så ska svenska ambassader utomlands enbart hissa den svenska flaggan, riksvapnet eller EU-flaggan, säger Ursula Åhlen, vid UD:s presstjänst.

Om svenska ambassaden skulle hissa regnbågsflaggan skulle de kunna bryta mot den nya ryska lagen.

Men under måndagen kom besked från UD att en Prideflagga på ambassaden eventuellt inte skulle bryta mot någon lag.

Wienkonventionen reglerar vilka flaggor utländska ambassader har rätt att hissa. Men har samtidigt inga förbud mot att hissa speciella flaggor, som Pride.

Tidigare i år så valde även Sveriges och Finlands ambassad i Pristina, Kosovo, att hänga upp regnbågsflaggan på sina fasader under internationella dagen mot homo – och transfobi, den 17 maj.

"Varje regering har ansvar att skydda rättigheter och friheter för sina medborgare. Ibland kan det innebära att ta aktivt ställning före den allmänna opinionen, " skrev då Ingrid Johansson, Chargé d’affaires i Kosovo. 

– Jag kan inte säga så mycket om det, men det är inte så svensk praxis ser ut. De tog ett eget beslut, säger Linn Duvhammar, på UD:s presstjänst.

Samtidigt har svenska ambassaden i Moskva gått ut med ett meddelande på sin hemsida, där man tackar alla som hört av sig angående HBT-personers rättigheter i Ryssland.

”Utrikesminister Carl Bildt har uttryckt sin oro och bestörtning över den senaste tidens utveckling och ambassaden kommer att fortsätta sitt aktiva arbete för mänskliga rättigheter samt upprätthålla nära kontakter med Rysslands HBT-rörelse.” skriver ambassaden på sin hemsida. 

Metro har sökt ambassadör Veronika Bard Bringéus för kommentar. 

klar

Artikellänk är kopierad

Sebastian Chaaban
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro