ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ambassaderna vägrar betala böter

Leif Oldenburg · 27 Jun 2013
Uppdaterad 27 Jun 2013

Utländska ambassader struntar i svenska lagar och domar. Med hänvisning till diplomatisk immunitet vägrar man till och med att betala p-böter. Metro listar de värsta syndarna.

klar

Artikellänk är kopierad

I 14 år har en svensk byggnadsingenjör väntat på att få betalt av Angolas ambassad (bilden) för en utebliven  fastighetsaffär. I dag är hans krav på staten Angola uppe i drygt en miljon kronor.
I 14 år har en svensk byggnadsingenjör väntat på att få betalt av Angolas ambassad (bilden) för en utebliven  fastighetsaffär. I dag är hans krav på staten Angola uppe i drygt en miljon kronor.Foto: Lotta Bergseth

Tanzania betalar inte, Kuwait betalar inte, Mongoliet och Kongo struntar i p-böterna – och Angolas ambassad har varit inblandad i en bitter affärstvist i snart 15 år. Listan på ambassader som vägrar att göra rätt för sig är lång.

Byggnadsingenjör Torsten Bernerstedt har väntat i 14 år på att få betalt av Angolas ambassad.

–  Jag fick 260 000 kronor, men sedan blev det inget mer.

Metro har tidigare även skrivit om Björn Svenberg och hans kompanjon som fortfarande inte fått 700 000 kronor för arbeten de utförde för Kuwait 2011. Solna tingsrätt har i en så kallad tredskodom slagit fast att staten Kuwait ska betala de svenska hantverkarna.

–  Domstolsbeslutet är viktigt, men ännu viktigare är den diplomatiska immuniteten och beslutet att inte betala har fattats av vår regering, säger Ali Al-Nikhailan, Kuwaits ambassadör i Sverige, till Metro.

–  Som vi ser det finns det bara ett sätt att lösa den här konflikten. Hantverkarna får komma till ambassaden och förhandla i en god anda.

Al-Nikhailan säger dock att han beklagar tvisten.

Om inte ambassaderna sväljer stoltheten och följer utslagen i svensk domstol finns inte mycket att göra. 

När Kronofogden satte hårt mot hårt och ville utmäta en fastighet i Stockholm som ägdes av Ryssland försökte utrikesminister Carl Bildt stoppa processen. I Moskva klargjordes att varje försök till utmätning var en krigshandling.

–  Kronofogden är en statlig myndighet. Sverige skulle alltså annektera rysk egendom. Ingen politiker är beredd att försätta Sverige i krigstillstånd på grund av en utmätning, säger Bo Teutenberg, professor och tidigare folkrättsexpert på UD.

klar

Artikellänk är kopierad

Leif Oldenburg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro