ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ambiance à Vindåkra – som på franska landsbygden

Karin Ericson · 8 Nov 2012
Uppdaterad 21 Dec 2016
Den öppna spisen bjuder på värme och hemma hos-känsla.

Den öppna spisen bjuder på värme och hemma hos-känsla. Foto: Kinga Lezanska Sjölin


På Ambiance à Vindåkra får man känslan av att bli inbjuden till middag på den franska landsbygden. Men tio minuter från Malmö.

klar

Artikellänk är kopierad

Har du någon gång drömt om att bila genom Frankrike? Susa från vindal till vindal, stanna till på en gård och bara så där råka bli inbjuden på en flerrätters hos bonden som har slaktat kon själv och trampat druvorna du har i glaset? Jag vet ett ställe, bara tio minuter från Malmö, där du kan få en snarlik upplevelse.

Jag säger snarlik. Jag och en kompis tog buss 150 mot Tygelsjö, hoppade av i ett blåshål och tänkte ”är det verkligen här?”. Efter att vi trotsat motvinden och trippat i högklackat längs en lång grusväg hittar vi till slut en liten vit skånegård inträngd i en dunge.

Inne i värmen blir vi välkomnande av en lätt fumlig servitör som placerar oss vid ett bord. Några andra sällskap sitter också i rummet med träbjälkar i taket och en värmande öppen spis. Det speciella är att köket är i samma rum. Inte som ett öppet restaurangkök. Här känns det som att sitta hemma i någons kök och vänta på att värden ska bli färdig med middagen. Alla sitter tillsammans i en svårslagen hemma hos-känsla.

En man med franskengelsk brytning pratar med gästerna, ursäktar sin nya servitör och går själv med tallrikar mellan spis och bord. Han heter Karim Khouani, kommer från Marseille och berättar gärna historier om familjen, som även har påbrå från Marocko. Enligt hemsidan har han jobbat på flertalet Michelinkrogar samt några år för Gordon Ramsey. På Ambiance à Vindåkra kör han sin helt egna grej. Det finns ingen meny. Karim har satt ihop en femrätters som gäller för kvällen och det tillhörande vinpaketet är ett bra val.

Menyn är en trygg och mycket trevlig vandring. Vi serveras anekdoter varvat med hemgjord foie gras. Gåslevern, kokt i mjölk och lite sprit, serveras traditionellt med rödlöksmarmelad och är så len och mild att vi nästan börjar prata franska. Piggvaren ackompanjeras av en mustig röra på paprikor som för tankarna till södra Frankrike. Vildgrisen Iberico med stekt svamp samsas med en sötpotatiskräm som placerar oss någon helt annanstans på kartan.

Kvällen avslutas med en chokladdessert och egengjord macaron med en näst intill perfekt jämn yta. När vi tar första tuggan exploderar det i munnen. Bokstavligen. Det visar sig att desserten är toppad med sådant där poppande godisströssel som man köpte på tivoli som liten! Lycka. Även för kvällens taxichaufför som får ta del av vår färdkost – en mugg fylld med poppande pulver.

klar

Artikellänk är kopierad

Karin Ericson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro