ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ambulanskrisen är redan ett faktum i Göteborg

Peter Löwendahl · 22 Mar 2013
Uppdaterad 22 Mar 2013
Ambulanskrisen redan ett faktum i Göteborg

Ambulanskrisen redan ett faktum i Göteborg Foto: Scanpix


Ambulanser i Göteborg ställs på grund av personalbrist. Uppsägningar, för liten grupp inhoppare och brist på utbildad personal pekas ut som anledningar. Ambulanschefen: – Vi har hamnat i bakvattnet.

klar

Artikellänk är kopierad

I måndags skrev Metro att Vårdförbundets förtroendevalda för ambulansen är oroliga för att ambulanser kan tvingas ställas i sommar på grund av personalbrist.

Nu kan Metro avslöja att det redan sker.  – Det händer ibland att vi ställer fordon. Ett skäl är naturligtvis att vi inte har bemanning till bilen, säger Anna-Karin Juwel-Egeland, verksamhetschef ambulanssjukvården.

Hon kan inte uppge hur ofta det händer, men att det sker sedan en bedömning gjorts i samråd med SOS Alarm av hur stort behovet är för tillfället. Och det har hänt flera gånger att bedömningen landat i att ambulansen i fråga måste fortsätta i trafik. – Då får vi i värsta fall beordra in personal för att få fordonet att rulla. 

Anna-Karin Juwel-Egeland pekar på flera anledningar till varför ambulansen har problem sedan Sahlgrenska i oktober tog över driften från Falck. 

En majoritet av de anställda är under sitt första anställningsår och har då bara en månads uppsägningstid, en brist på utbildad personal och att gruppen timanställda inhoppare och vikarier är för liten.  – Och en vanlig avdelning kan ha fyra personer från start på morgonen, så kommer den femte lite senare. Vi måste ha personen hos oss direkt på morgonen, säger hon.

Hon hoppas att situationen är bättre i höst.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Löwendahl
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro