ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ambulanssjukvårdaren: Sluta vandalisera – det är dig vi hjälper

Malin Hansson · 7 Feb 2016
Uppdaterad 7 Feb 2016
Pär Johansson

Pär Johansson Foto: Anders Eriksson/Privat


I går vandaliserades en ambulansbil medan personalen tog hand om en akut sjuk patient i dennes lägenhet. Nu berättar ambulanssjukvårdaren Pär Johansson om sjukvårdarnas utsatta vardag. Snart kommer någonting fruktansvärt hända”, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Pär Johansson driver forumet ”Almbulance Sweden” och har arbetat i som ambulanssjukvårdare i 15 år. Han är trött på att han och kollegorna måste känna sig oroliga på jobbet.

– Det som hände i går i Stockholm när en ambulans blev sönderslagen är någonting som händer hela tiden. Vi får backspeglar bortslagna från bilen, hotas och är allmänt utsatta, säger han och fortsätter:

– Man tittar över axeln hela tiden, är uppmärksam i områden där det varit våldsamt tidigare. Det är många kollegor jag pratat med som är rädda. Och jag vet flera som slutat på grund av hot och våldssituationer.

LÄS MER
Låt oss rädda liv ifred – ingen i nöd vill ha en fotoblixt i ansiktet

Pär Johansson berättar om en situation nyligen då en kollega blev antastad när hon var ensam i ambulansen med en patient. Han försökte pussa henne och det slutade med att sjukvårdaren fick springa från ambulansen och patienten jagade henne, säger han. Själv har Pär blivit hotad till livet och upplevt andra hotfulla situationer, flera gånger från anhöriga som skapat en kaosartad situation, berättar han.

– Man blir helt skakis och chokad. Jag har varit rädd för repressalier av anhöriga. En kollega som gjorde hjärt- och lungräddning fick viskat till sig  ”dör han så dör du” av en anhörig, berättar han.

Enligt Pär Johansson har klimatet inom ambulanskåren hårdnat rejält de senaste tre åren, med våldsamheter och falsklarm där gäng väntat när ambulansen kommit fram.

– Vi är oroade och man börjar fundera på om det är värt att jobba med det här. Det känns jobbigt. Som det är nu försöker vi skydda oss så långt det går med poliseskort om vi vet att det riskerar att bli utsatta situationer, vilket tar upp mycket resurser.

►LÄS MER:  Ambulanssköterskan: Ingen ville hjälpa – femåringen drunknade

Oftast är det ungdomar som hotar och vandaliserar, enligt Pär.

– Utifrån mitt perspektiv är det utsatta ungdomar som inte har en vettig sysselsättning. Det känns som det blivit ett hårdare klimat överallt, inte kopplat till område, utan unga pojkar i övre tonåren. Som en kollega som blev nedkissad för ett tag sedan. Det var på en av de finare adresserna i stan. Det är så uppskruvat och mycket testosteron.

Vad vill du säga till de som vandaliserar, hotar och är våldsamma mot räddningstjänsten?

– Vi som väljer det här yrket har gjort det för att vi vill hjälpa andra. För att vi ska kunna göra det måste vi bli bättre bemötta. Vi hjälper både våldsoffer och gärningsmännen. Vi finns till för alla och jobbar oavsett vem personen i fråga är. Min känsla är att all blåljuspersonal blir uppfattad som en myndighet, fast det bara är polisen som är tjänstemän.

– Vi måste få bättre förutsättningar för att göra vårat jobb– att hjälpa. Snart kommer någonting fruktansvärt att hända där besättningen kommer att bli riktigt drabbad om inte situationen vänder.

►LÄS MER:  Christopher, 29, skulle rädda man i nöd – då pissade någon på honom

klar

Artikellänk är kopierad

Malin Hansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro