ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Amer föddes på flyget till Sverige: "Alla fick panik"

Åsa Larsson · 17 Sep 2016
Uppdaterad 17 Sep 2016
Nisrin Hajar Oubijjane håller den nyfödda bebisen i famnen.

Nisrin Hajar Oubijjane håller den nyfödda bebisen i famnen. Foto: Privat


En 35-årig kvinna från Syrien började få värkar ombord på flyget från Istanbul till Stockholm natten till lördag. 45 minuter från Arlanda kom barnet.

klar

Artikellänk är kopierad

Med på planet fanns 25-åriga Nisrin Hajar Oubijjane. Hon märkte att det var något som hände och gick bort för att se om hon kunde hjälpa till.

– Jag frågade om kvinnan talade arabiska och blev ombedd av personalen ombord att hjälpa till att tolka.

Kvinnan berättade för Nisrin att hon hade värkar och att de kom med fem minuters mellanrum.

– Hon sa att hon var i nionde månaden och då fick alla panik. 

Personalen sa till kvinnan att gå in på toaletten för att kontrollera om vattnet gått.

– När hon kom ut så berättade hon att vattnet gått och att hon blödde. ►LÄS MER: Kvinna födde på plan mellan Förenade arabemiraten och Filippinerna Piloten ville då nödlanda i närmaste land, vilket var Ukraina, berättar Nisrin Hajar Oubijjane. Men kvinnan sade nej, att hon kunde hålla sig. 45 minuter från Arlanda såg Nisrin att kvinnan blivit blek och lite kall.

– Jag sa, nu måste du lyssna på mig. Håller du på att föda barn nu? Då sade hon: jag måste föda nu.

Nisrin jobbar som tolk och har varit med på förlossningar förr. Tillsammans med en turkisk undersköterska och ytterligare en kvinna så hjälptes de åt att förlösa kvinnan på filtar på golvet. Undersköterskan hade emellertid aldrig varit med om en förlossning.

– Det gick på tre minuter.

När övriga passagerare hörde barnets skrik så började de applådera. Klockan 00.25 landade planet på Arlanda och där mötte ambulanspersonal och polis upp. ►LÄS MER: Linnéa, 16, visste inte att hon var gravid – födde en son på toan Med på planet fanns även kvinnans tre döttrar, som Nisrin Hajar Oubijjane nu passar. 

Kvinnan berättade själv för tidningen Aftonbladet att den nyfödde sonen ska döpas till Amer.

– Det är efter hans pappa som dog för två veckor sedan. Han hann aldrig träffa sin son, men jag vill att han alltid ska minnas hans namn.

Hon berättar att situationen ombord hade gjort henne skräckslagen.

– Det var hemskt. Jag var livrädd och trodde jag skulle dö. Där fanns ingen läkare och jag låg rakt på golvet. Det enda jag kunde tänka på var att mina barn kommer bli ensamma, berättar hon för Aftonbladet.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro