ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

American Apparel beskrivs som en sekt

Karolina Skoglund · 28 Apr 2014
Uppdaterad 28 Apr 2014

Det är inte bara bilderna som är extrema, utan även företagskulturen. Det vittnar nu en före detta American Apparel-anställd om, som beskriver företagets kultur som sektlik.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: All Over Press

American Apparel har under en lång tid kritiserats för deras utmanande bilder i reklamsammanhang. 2013 anmäldes klädmärket till reklamombudsmannen (RO) för sexism och i februari utsåg Tomas Gunnarsson, som driver bloggen Genusfotografen, genom en omröstning just American Apparel till Årets sexist 2013.  ► LÄS MER: Här tar American Apparel emot priset som Årets sexist

I förra veckan berättade den tidigare anställda Frida om företagskulturen till Genusfotografen. Hon beskriver den bland annat som en sekt som gjorde den till en person hon inte ville vara. Bland annat skulle personalen skicka bildbevis till cheferna om att en ”perfect close” genomförts, vilket innebar att varje galge i butiken särats så att kläderna hänger på identiskt avstånd från varandra. Efter intensivt arbete, utan ledighet eller stöd, började arbetskulturen ge henne fysiska symptom. Efter kollapser, skakande händer och tappad känsel i ena smalbenet var kulmen nådd. 

► LÄS MER: Kängan mot American Apparel – omvända bilder – Jag och en till tjej hade hela tiden blivit lovade att bli managers. Men det som hände i stället var att chefen blev befodrad och ansvarig över flera städer, fast vi egentligen hade gjort hans jobb. Då blev vi plötligt ensamma också, trots att jag berättat om anfallen och att jag tappat känseln, säger hon till Metro. 

När hon började ifrågasätta blev det bara värre och efter en tid kallades Frida till ett "disciplinmöte", som till slut blev hennes väg ut ur företaget. 

– Jag var sjukskriven under de sista sex veckorna. Jag slutade rent formellt i september 2012. Jag sa upp mig i augusti, efter det här så kallade ”diciplinmötet” ägde rum. Det var en väldigt jobbig tid; intensivt, och utan varken ledigt och stöd. 

Metro har sökt Martin Clinton, distriktschef för American Apparel. Han avböjer att kommentera och hänvisar till American Apparels internationella presskontor. De har ännu inte svarat på Metros mejl.

Frida heter egentligen något annat.

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro