ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

American Table – amerikansk mat när den är som bäst

Jonas Cramby · 8 Nov 2012
Uppdaterad 21 Dec 2016
Långbord, ensamätarplatser och svenskifierade dinerbooths – bordsalternativen är många på American Table.

Långbord, ensamätarplatser och svenskifierade dinerbooths – bordsalternativen är många på American Table. Foto: Gustav Hugosson


Metros krogrecensent Jonas Cramby äter på American Table på Clarion Hotel Sign. Ett trevligt val om du vill äta ordentlig amerikansk mat, skriver han.

klar

Artikellänk är kopierad

Precis som kändiskocken och Top Chef masters-vinnaren Marcus Samuelsson en gång lagade svensk mat på hyllade Aquavit i New York så tar han nu med sig en bit av den amerikanska matkulturen tillbaka till Stockholm.

American Table på Clarion Hotel sign är nämligen, som namnet antyder, en hotellrestaurang av amerikanskt snitt. På lördagar och söndagar serveras det pannkaksbrunch och på söndagkvällar är det sunday family dinner som gäller – ett koncept där maten serveras direkt ur grytorna vid långbord ”family style” och för 195 kronor per person inklusive dessert.När jag kommer dit står dock à la carte-menyn på bordet.

Trots att det är måndagskväll är stället fullsmockat och har en småpratig, uppsluppen energi. Och till skillnad från Samuelssons förra restaurangkoncept i lokalerna har arkitektbyrån The Common Office numera fått till det riktigt mysigt: det är fortfarande en hotellrestaurang, uppenbarligen, men en trevlig sådan med långbord, ensamätarplatser och svenskifierade dinerbooths.

Menyn är uppdelad i fyra delar: relishes, förrätter, huvudrätter och desserter. De senare tre behöver kanske ingen förklaring, men med den första kategorin menas små munsbitar, amerikanska tapas, tänkta att äta till ett glas vin eller något gott ur den väldigt samtida coctaillistan (ignorera dock den tramsiga bacondrinken).

Jag beställer Lobster Mac & Cheese, Grilled Oyster Rockefeller samt fish- och barbacoa tacos. Förutom att det alltid är kul att småäta lite så är allt förbannat gott. Och för 40–60 kronor stycket får de väl även anses vara ett fynd?Min huvudrättshamburgare är det kanske inget fel på, men det är heller inget att facebooka hem om. Då är den friterade kycklingen bättre: superkrispig men inte ett dugg torr serveras den med ljuvligt rökt potatismos, mosade ärtor och senapsås.

Om man kan förbise businesshotellgrejen så är American Table helt enkelt ett trevligt val om man vill ha amerikansk mat som inte torterats till döds av fritösen utan tillagats med omsorg och eftertanke. Men mitt tips är att skippa de lite tunga huvudrätterna och i stället lägga hela middagsbudgeten på smårätter och drinkar.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro