ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Amerikansk gränskontroll på svensk mark - trots Trump

Ricki-Rebecka Petrini · 27 Mar 2017
Uppdaterad 20 Jun 2017

Foto: IBL


Skärpta regler om vem som är välkommen till USA – samtidigt som planeringen är igång om en amerikansk tull redan innan du kliver ombord på planet från Sverige. Hur påverkar egentligen Trumps inresebeslut preclearance på Arlanda?

klar

Artikellänk är kopierad

I höstas skrevs avtalet på mellan Sverige och USA, då med Obama som president i vita huset. Några månader in på det nya kalenderåret har nyheterna mest toppats av skärpta inresekrav till USA och den nya presidentens svarta lista. Sverige har fortfarande chans att som andra europeiska land få en amerikansk tull, så kallad preclearance, men även Norge ligger långt i planeringen.Metro tog ett snack med två personer som är väl insatta i denna process. Dels ville vi veta om preclearance-anläggningen överhuvudtaget blir av nu med den nya administrationen. Och dels ville vi ta reda på mer, vad innebär en amerikansk tull på svensk mark rent praktiskt för oss som resenärer?

–Preclearance innebär förenklat att amerikansk gräns-, tull- och säkerhetskontroll genomförs redan på Arlanda i stället för vid ankomsten till USA. Amerikanska tjänstemän utför då sina kontroller enligt amerikansk lag på flygplatsen i avreselandet, det vill säga på det landets territorium. Flyget från en preclearance-anläggning i utlandet kan sedan i princip behandlas som ett inrikesflyg när det ankommer till USA, berättar Sonja Ahlgren, ämnesråd och biträdande enhetschef på Justitiedepartementet.

Sedan över ett år har hon jobbat på det bilaterala avtalet mellan Sverige och USA. I november 2016 undertecknades det och för att det ska bli giltigt måste avtalet nu godkännas av riksdagen

IBL

En helt ny anläggning

Syftet med det nya systemet är alltså att förenkla flygförbindelser mellan länderna, som i sin tur ska boosta affärsintressen.

–För Sverige är det främst näringslivspolitiska skäl som motiverar det här samarbetet med USA. Erfarenheterna från framför allt Irland visar att preclearance underlättar resandet till USA och en preclearance­anläggning på Arlanda kommer sannolikt att öka flygplatsens attraktionskraft och förutsättningar för att bli ett skandinaviskt nav för flygtrafik till USA. Preclearance väntas också ha positiva effekter på turism, affärsliv och tillväxt, menar Sonja Ahlgren.

Swedavia har också en positiv syn på det nya systemet, trots att det för deras del kan komma att betyda kostsamma förändringar på Arlanda.

–Framförallt har trafiken till USA ökat på de andra flygplatserna som infört US Preclearance, vilket ger just de nyttor som vi eftersträvar, säger Fredrik Jaresved, chef för externa samarbeten på Swedavia.

Rent praktiskt måste en av terminalerna göra plats för den nya anläggningen, ett inslag som Fredrik Jaresved inte tror kommer påverka väntetiderna på flygplatsen märkvärt.

–Preclearance-funktionen planeras att byggas på bottenvåningen i Pir F och den kommer inte att påverka andra resenärer. För övrigt kommer passagerarflödena att se ut som i dag på Arlanda.

Trumps nya förslag

Att låta tullpersonal från ett annat land vara operativa på svensk mark är ingen liten apparat. För det krävs en närmare titt på lagstadgar. Avtalet behöver också genomföras i svensk rätt genom ändringar i lag. Målet är att ta preclearance i bruk under 2019 och inget tyder på att Trumps mer snäva syn på inresetrafiken till USA ska påverka processen.

–President Trump har sedan han tillträtt meddelat exekutivordrar om begränsningar i rätten att resa in i USA. Den första upphävdes av amerikansk domstol och den senare har numera också tagits upp i domstol. Ordrarna har emellertid inte någon direkt påverkan på avtalet mellan Sverige och USA om preclearance, säger Sonja Ahlgren till Metro.

Det svensk-amerikanska avtalet handlar alltså inte om vem som ska ha rätt att resa in i USA utan enbart om var inresekontrollen rent praktiskt ska genomföras, det vill säga på Arlanda i det här fallet.

Vad har då USA för intressen av att skicka sin nationella gränspolis till andra länder istället för bedriva den verksamheten på egen mark?

–Vad USA har för skäl för att vilja ha preclearance med Sverige är inte jag rätt person att uttala mig om. Det kan bara USA svara på. Mycket talar väl för att det framför allt handlar om nationell säkerhet, menar Sonja Ahlgren.

pil
De har preclearance till USA i dag

I dag finns  till USA på 15 flygplatser i sex länder:preclearance

Irland

Dublin & Shannon

Kanada

Calgary, Toronto, Edmonton, Halifax, Montreal, Ottawa, Vancouver, Victoria och Winnipeg

Förenade Arabemiraten

Abu Dhabi

Aruba, Bahamas, Bermuda

klar

Artikellänk är kopierad

Ricki-Rebecka Petrini
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro