ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Amerikansk krigshund med vid tillslaget mot bin Ladin

Sofia Gustafsson · 6 Maj 2011
Uppdaterad 6 Maj 2011
Den Tyska shäfern Gina jobbade för den amerikanska armen som bombhund i Irak. En liknande hund var med vid tillslaget mot bin Ladin´s gömställe i måndags.

Den Tyska shäfern Gina jobbade för den amerikanska armen som bombhund i Irak. En liknande hund var med vid tillslaget mot bin Ladin´s gömställe i måndags. Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Selen för luftlandsättning och kameravästen finns bland de produkter som marknadsförs av K9 Storm.
Selen för luftlandsättning och kameravästen finns bland de produkter som marknadsförs av K9 Storm.Foto: K9storm.com

När de amerikanska soldaterna i måndags hoppade ut från helikoptrar och in på bin Ladins gömställe i Abbottabad i Pakistan, var det en soldat som tog hunden med sig. Fastspänd på soldatens bröst var en av den amerikanska armens krigshundar.  Alex Dunbar, en före detta marinsoldat som nu tränar militärhundar i Colorado, berättade att hunden som var med vid tillslaget mot bin Ladin´s hus förmodligen var en tysk schäfer, skriver The Daily. Enligt The Daily var hunden klädd i skyddsväst och utrustad med en infraröd kamera. Hunden kunde därmed spela upp live-bilder för soldater som befann sig på andra ställen i huset där bin Ladin gömde sig. En radiosändare var placerad nära hundens öra så att soldater kunde ge hunden order. "De är inte uppfödda för att strutta runt i en hundshow. De har ett uppdrag i livet och det är att angripa måltavlor" säger Brandon Tyler Webb, en före detta amerikansk soldat, till The Daily. Han säger att en militärhund kan tränas att lukta sig till explosiva ämnen, hitta personer som gömmer sig i byggnader och att attackera alla icke amerikanska soldater som bär ett vapen. En krigshund i amerikanska armen utrustas med tänder av titan, tänder som kostar 2 000 dollar styck. Ett bett från en sådan hund tränger igenom fiendens skyddsväst. "Det är som att bli huggen på fyra ställen samtidigt av en benkrossare", säger Alex Dunbar, till The Daily. Identiteten hos den hund som var med vid tillslaget av bin Ladin´s gömställe hålls hemlig. Försvarsdepartementet i USA säger att de för tillfället har 2 700 militärhundar i tjänst. Det är nästan 1 000 fler än innan terrorattacken den 11 september. Mer än 450 av dessa hundar finns i Irak och Afghanistan, enligt The Daily. När en militärhund fullföljt sin tjänst blir de bortadopterade "Hundarna är sociala och de kommer hem och leker med sin familj när ett uppdrag är över. De är verkligen superhundar" säger Alex Dunbar till The Daily.

klar

Artikellänk är kopierad

Sofia Gustafsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro