ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Amerikansk storfilm stoppas – "demoniserar" Kina

Jenny Sköld · 24 Maj 2012
Uppdaterad 25 Maj 2012
Röd gryning över Hollywood.

Röd gryning över Hollywood.


Kina ökar sitt inflytande i Hollywood. Snart får vi se det kanske första konkreta exemplet på detta. När den nya Hollywoodversionen av Röd Gryning har premiär i höst är det nordkoreanska trupper som invaderar USA – i stället för kinesiska.

klar

Artikellänk är kopierad

Arbetet pågår febrilt med att retuschera bort kinesiska flaggor för att ersätta dem med den nordkoreanska. Ingenting får tyda på att det är kineser som attackerar USA i dystopin. Bakgrunden är att dollarmiljardären  Jianlin köpt in sig i filmbolaget, via det kinesiska filmbolaget Wanda. När bilder från filmen läckt ut till kinesisk media uttryckte den kinesiska tidningen Global Times oro över att kineserna skulle demoniseras.

"Uppenbarligen, kan detta ha skrämt bort potentiella filmdistributörer som var oroliga hur deras inblandning i filmen skulle påverka framtida samarbeten med Kina", skriver USA Today.

Filmteamets reträtt är bara ett exempel på hur kineserna flyttar fram positionerna när det gäller mjuka värden på den västerländska marknaden. Deras ökande närvaro i västerländska mediabolag ökar oron för att den kinesiska rutinmässiga censuren av politiskt kontroversiella filmen ska bli vanlig, skriver USA Today.

I originalet av Röd Gryning från 1984, med Patrick Swayze i huvudrollen, var det sovjetiska trupper som fick symbolisera den yttre fienden. Att kinesiska trupper som invaderade USA i den nya versionen lär inte vara en slump utan spela på rädslan för det ökade kinesiska inflytandet i världen. Samma inflytande som nu tvingar produktionsbolaget att göra om filmen.

LÄS MER OM FILMEN RED DAWN

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro