ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Amerikanska demokrater: Varför skjuter småbarn med vapen?

Ida Gustafsson · 22 Nov 2015
Uppdaterad 22 Nov 2015
Demokrater i amerikanska senaten vill att vapensäkerheten i hushållen utreds.

Demokrater i amerikanska senaten vill att vapensäkerheten i hushållen utreds. Foto: Alamy


Demokraterna i senaten kräver svar på frågan kring hur det kommer sig att små barn i landet skjuter folk. Frågan är ställd till den amerikanska riksrevisionen.

klar

Artikellänk är kopierad

Rätten att bära vapen står inskriven i den amerikanska konstitutionen och mäktiga lobbyorganisationer kämpar för att det ska förbli så. I samma land har det i år varit 52 barn under tre år fyllda skjutit sig själva eller någon annan efter att de hittat skjutvapen i hemmet.   

► LÄS MER: Pojke hittade revolver i sovrummet – sköt sin lillebror till döds

För att utreda skjutningarna vill en rad demokratiska senatorer att Government Acountability Office, GAO, som är motsvarande Riksrevison ska utreda ”förvaring och säkerheten kring vapen som finns i hushåll”, skriver Washington Post.

Statistiken visar också att en person i veckan dör till följd av att en bebis fått tag i skjutvapen. I mer än två tredjedelar av bebisskjutningarna skjuter barnet sig självt. 

► LÄS MER: Chocksiffran: En person i veckan skjuts ihäl av en bebis

Senatorerna skriver att dödsfall och skador som kopplas till skjutvapen är en av de mest betydelsefulla hälsohoten mot unga i det amerikanska samhället. De skriver att många familjer har fått utstå tragiska förluster och andra svårigheter efter skottlossningar som lett till dödsfall eller skador. 

I skrivelsen radar senatorerna upp krav på att de vill att myndigheten ska utreda och identifiera vilka aktörer som arbetar med vapensäkerhetsfrågor för närvarande. Samt att GAO går ut med en informationskampanj om riskfaktorerna att ha vapen i hemmet och ”komma med de bästa förslagen om hur familjer och samhällen kan prata om säkerhet och säker förvaring av vapen i hushållen”. 

► LÄS MER: Treåring ihjälskjuten vid pistollek

klar

Artikellänk är kopierad

Ida Gustafsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro