ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Amerikanske Michael vaknade upp som svensk

Gustaf Eriksson · 15 Jul 2013
Uppdaterad 15 Jul 2013
Amerikanske Michael vaknade upp som svensk

Amerikanske Michael vaknade upp som svensk Foto: Skärmdump/USA Today


Han heter Michael Boatwright och är amerikansk medborgare, åtminstone enligt passet. Men efter en svår minnesförlust lyssnar han bara till namnet Johan Ek – och pratar enbart svenska.

klar

Artikellänk är kopierad

Tänk dig att vakna upp utan några minnen alls från ditt tidigare liv. Känns det som en mardröm? Det var precis vad som hände Michael Boatwright på ett sjukhus i Palm Springs, Kalifornien. 

Michael hittades medvetslös på ett motellrum i slutet av februari. Han hade en väska med kläder, fem tennisrackets, två mobiltelefoner, några gamla foton och identitetshandlingar.

Enligt passet är han född i Flordia och bär namnet Michael Thomas Boatwright. Men när Michael vaknade upp på sjukhuset nästan fem månader senare svarade han bara på namnet Johan Ek. Dessutom pratar han enbart svenska. – Killen Michael, det var inte jag. Jag är fortfarande Johan, har han sagt i en intervju, rapporterar USA Today.

Michael, eller om vi ska kalla honom Johan, har inga minnen alls från sitt liv. Han diagnostiserats med total minnesförlust, som sannolikt har orsakats av ett emotionellt eller psykiskt trauma. 

En socialarbetare som kommit till Johans undsättning har försökt kartlägga hans tidigare liv. Hon har kommit fram till att han sannolikt undervisat i engelska i Japan och Kina de senaste 14 åren. 

Johans föräldrar är döda. En av hans ex-fruar har uppget att han kan ha haft två svenska systrar. Sökandet efter dem har dock varit fruktlöst.

Johan har varit i kontakt med en svensk-amerikansk organisation i närheten av sjukhuset. Viola Wyler, en av medlemmarna som pratat med Johan vid flera tillfällen, uppger för USA Today att han talar svenska utan dialekt. Wyler gissar att Johan har varit i Sverige någon gång på 80-talet. 

Vad som nu kommer att hända med den nyblivna svensken är oklart. Han har nästan inga pengar,  och han har glömt alla yrkeskunskaper han hade tidigare. Tills vidare vårdas han på sjukhuset.

Johan har anklagats för att fejka sitt tillstånd. Till dem säger han:  – Gå i mina skor i en dag och du kommer att uppleva ditt livs mardröm.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro