ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Amirabbas Moradi: "Mådde psykiskt dåligt"

Linnea Johansson/Johan Wikén · 3 Okt 2017
Uppdaterad 4 Okt 2017
Amirabbas Moradis resa till Sverige tog ungefär ett år. Han var bland annat med om att en flyktingbåt sjönk på väg mot Grekland och att flera personer dog, berättar han.

Amirabbas Moradis resa till Sverige tog ungefär ett år. Han var bland annat med om att en flyktingbåt sjönk på väg mot Grekland och att flera personer dog, berättar han. Foto: Foto: Linnea Johansson/Sveriges Radio.


Amirabbas Moradi är en av dem som mått psykiskt dåligt när han satt i Migrationsverkets förvar. Han berättar att han både hungerstrejkade och övervägde att skada sig själv på andra sätt.

klar

Artikellänk är kopierad

Amirabbas Moradi kom som ensamkommande till Sverige i februari 2015. Han har sitt ursprung i Afghanistan men växte upp i Iran. Men hans ålder blev uppskriven, och efter att han fått ett tredje avslag på sin asylansökan misstänkte Migrationsverket att han inte skulle vilja lämna landet frivilligt.

Han fördes 1 juni till Migrationsverkets förvar i Märsta, och efter ungefär en månad fördes han istället till förvaret i Gävle.

Amirabbas Moradi beskriver tiden i förvaret som mycket psykiskt påfrestande.

– De kallar det förvar, men det var som ett fängelse. Det var jättesvårt, säger han.

Som Metro kunnat berätta inträffade det mellan 1 september 2016 och 1 september 2017 minst 42 tillfällen där förvarstagna skadade sig själva. Det här enligt Migrationsverkets egna incidentrapporter.

Amirabbas Moradi hungerstrejkade på förvaret i sjutton dagar och fick även problem med hjärtat.

– Då tänkte jag: jag dör hellre här än i Afghanistan, säger han.

Han berättar att han övervägde att försöka ta sitt liv inne på förvaret inför den stundande utvisningen.

– Jag tänkte att i sista minuten innan de skulle hämta mig så skulle jag ta mitt liv, berättar han.

Den sista tiden i förvaret slets Amirabbas Moradi mellan hopp och förtvivlan. Han fick 22 augusti ett besked om att ett plan chartrats till honom i oktober. Men bara några timmar senare kom ett helt annat besked. Hans ärende skulle prövas på nytt. Han släpptes ur förvaret och har nu inte längre ett omedelbart utvisningshot vilande över sig.

– Jag bara skrattade när jag fick beskedet. Det känns mycket bättre nu. Jag har fått en ny chans, säger han.

En del bekanta till Amirabbas Moradi har suttit längre tid i förvaret än vad han gjort. Något som han berättar påverkat deras psykiska hälsa mycket.

– De kunde inte prata ordentligt, inte göra någonting. De blev som en galen människa av att sitta där, säger han.

pil
Fakta om förvaren:

Det finns nio förvarsenheter i Sverige på fem olika orter, i Åstorp, Kållered, Flen, Märsta och Gävle. I slutet av 2016 fanns 357 förvarsplatser.

Beslut om förvar kan fattas av Migrationsverket, Polismyndigheten eller en domstol.

Förvaren kan användas om en person fyllt 18 och ska utvisas och det finns risk att verkställigheten förhindras.

I de flesta fall handlar det om personer som har fått utvisnings- eller avvisningsbeslut. Det kan också handla om fall där det inte gått att fastställa identitet eller där det är nödvändigt för att utreda en persons rätt att vistas i landet.

Migrationsverket övertog förvarsverksamheten från Polismyndigheten 1997.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Johansson/Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro