ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ämneslärare saknar ämneskunskap

Johan Nylander · 15 Apr 2013
Uppdaterad 15 Apr 2013

klar

Artikellänk är kopierad

Ny chockstudie visar på allvarlig utbildningsbrist hos svenska lärare.

Dagens Nyheters granskning av det svenska skolsystemet visar nu att många ämneslärare saknar utbildning i de ämnes som de undervisar i.

Det är framför allt i naturvetenskapliga och tekniska ämnen där bristen är som mest allvarlig, enligt ny rapport. Skolverket har granskat utbildningsnivån hos drygt 100.000 grund- och gymnasielärare. Endast 7 procent av ämneslärarna i teknik hade tillräcklig utbildning. I fysik var siffran 13 procent.

– För mig kom det som en chock att det är så dåligt ställt med utbildade ämneslärare i fysik och kemi. När det gäller teknik har jag haft kännedom om hur illa det är ställt från tidigare utredningar som bara gällt teknik, säger Per Kornhall, skolstrateg i Upplands Väsby kommun och författaren till boken ”Barnexperimentet”, till DN.

Problemet är uppenbart även inom samhällskunskap, vissa moderna språk samt hem- och konsumentkunskap, enligt studien.

Utbildningsbristen kan ställa till problem nu när lärarlegitimation ska införas, skriver tidningen. Många elever kan helt enkelt bli utan behöriga lärare.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Nylander
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro