ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Amnestin för explosiva varor börjar i dag: Gå inte till polisstationen

Annica Ögren · 15 Okt 2018
Uppdaterad 15 Okt 2018
Bilden kommer från en förundersökning av polisen som inte har några kopplingar till amnestin.

Bilden kommer från en förundersökning av polisen som inte har några kopplingar till amnestin. Foto: Polisen


Nu börjar den första amnestin i Sverige för explosiva varor. Men det är andra regler som gäller nu, än vid den vanliga vapenamnestin.

klar

Artikellänk är kopierad

Användandet av både illegala skjutvapen och sprängmedel ökar i Sverige. Det framgår av en rapport från Nationell underrättelsecentret, Nuc.

I ett försök att minska just antalet illegala explosiva varor i landet börjar idag amnestin för den här typen av vapen.

Sverige har sedan tidigare haft vapenamnesti, men det är första gången som amnestin för just illegala explosiva ämnen nu börjar.

Den nya amnestin innebär att den som hanterar en explosiv vara utan laglig rätt kan överlämna den till polisen utan att hållas ansvarig.

”Vi vill alla ha ett tryggare och säkrare samhälle. Amnestin är en väg som vi hoppas ska bidra till att minska förekomsten av till exempel handgranater i kriminella miljöer”, skriver polisen på sin hemsida.

Gå inte till en polisstation

Under vapenamnestin har personer kunnat gå in till polisstationer runt om i landet för att lämna in sina vapen. Men det får man absolut inte göra nu.

I stället uppmanar nu polisen att man ska ringa till dem på telefonnummer 114 14 för att göra bedömningen om varan kan tas om hand direkt genom att en patrull ska åka ut och hämtar föremålet. Beroende på vad det handlar om för slags föremål kan polisen välja att skicka ut nationella bombskyddet för att hämta föremålet.

pil
Vad är explosiva varor?

Som explosiv vara räknas till exempel en handgranat, sprängämnen, krut, tändmedel, explosiva blandningar och föremål, men också pyrotekniska artiklar som fyrverkerier (inklusive bengaler).

Enligt svensk lag kan man dömas till böter om man oaktsamt hanterat en explosiv vara utan tillstånd.

Om man uppsåtligen eller med grov aktsamhet bryter mot samma lag kan man dömas till böter eller fängelse i högst tre år.

Om brottet bedöms som grovt är straffskalan fängelse i lägst två år och högst fem år. Det gäller exempelvis om varan är särskilt farlig eller om man hanterat flera eller en står mängd av en vara.

Minimistraffet för synnerligen grovt brott är fängelse i fyra år, skriver TT.

För att läsa mer om lagen kring explosiva varor, se 4 § lagen (2010:1011) om brandfarliga och explosiva varor (LBE).

Amnestin för illegala explosiva varor pågår mellan den 15 oktober och den 11 januari 2019.

klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro