ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Amnesty: Bättre för mänskliga rättigheter 2005 _ trots allt

Stockholm TT · 24 Maj 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Regeringar kränkte mänskliga rättigheter runtom i världen. Men floden har till slut vänt, hävdar människorättsrörelsen, vars rapport för 2005 publicerades på tisdagen.

USA, Storbritannien och andra länder i Europa kritiseras för att i samband med kriget mot terror urholka rättsnormerna genom att tillgripa hemliga fängelser och tortyr.

Men också Kina, Ryssland, Sudan, Colombia och många andra länder utpekas för kränkningar. Principer offrades Totalt ingår 150 länder i studien.

"Regeringar lamslog kollektivt och individuellt internationella institutioner och slösade bort offentliga resurser för nationella säkerhetsintressen", säger Amnestys generalsekreterare Irene Khan i företalet. De "offrade principer i namn av 'kriget mot terror' och blundade för massiva kränkningar av mänskliga rättigheter".

Massdöden i Irak, 14 000 människor som hålls fångna utan rättegång av USA, palestiniernas och israelernas lidanden och fasorna i Darfur är några av de kränkningar som nämns.

Men Khan är optimistisk trots allt.

"Det som är annorlunda 2005 jämfört med tidigare år är att allmänhetens inställning ändras tack vare det arbete som har utförts av förkämpar för mänskliga rättigheter och andra som tvingar de amerikanska och europeiska regeringarna på defensiven". Säkerhet och frihet "Folk är inte längre villiga att köpa det felaktiga argumentet att vi ökar vår säkerhet genom att minska vår frihet", hävdar hon.

Amnesty kritiserar i rapporten i-länderna för dubbelmoral. Som exempel nämns att G8 - de rikaste i-länderna plus Ryssland - å ena sidan lovade utrota fattigdomen 2005, å andra sidan fortsatte vara stora vapenleverantörer till afrikanska regeringar.

Som exempel på förbättringar i folkrätten nämner Amnesty att rwandiern Desiré Munyaneza har åtalats av Kanada för brott mot mänskligheten under massakrerna 1994. Belgien har begärt Tchads förre president Hissen Habre utlämnad för att ha mördat 40 000 människor. Chiles exdiktator Augusto Pinochet sitter i husarrest.

I Mellanöstern konstaterar Amnesty att "det var mycket mindre våld ... även om attacker fortsatte på båda sidor" under detta år, då Israel drog sig tillbaka från Gazaremsan. Aktivism i Afrika I Asien kritiseras Kina för att ha avrättat 1 770 människor under 2005. Regeringens ekonomiska politik har lett till att hundratusentals bönder "alltmer marginaliserats genom markexpropriation, brist på hälsovård och statens oförmåga att ge miljoner barn utbildning".

I Asien kan man dock också konstatera en "anmärkningsvärt" hög nivå av människorättsaktivism.

I Afrika har krigen blivit färre, även om utvecklingen är skrämmande i Darfur och Uganda. Amnesty kritiserar omvärlden för att inte ha gjort tillräckligt för att stoppa massakrerna i Darfur.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro