ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Amnesty larmar: Kvinnor med "band till IS" utsätts för övergrepp i flyktingläger

Annica Ögren · 18 Apr 2018
Uppdaterad 18 Apr 2018
Kvinnor och barn, vars män fallit offer för IS, blir utsatta för sexuella övergrepp i internflyktingläger i Irak, enligt en ny rapport av Amnesty.

Kvinnor och barn, vars män fallit offer för IS, blir utsatta för sexuella övergrepp i internflyktingläger i Irak, enligt en ny rapport av Amnesty. Foto:  Kate Holt / IBL Bildbyrå


Amnesty International larmar om fruktansvärd behandling av irakiska kvinnor och barn i flyktingläger på flera ställen i Irak. Kvinnor vittnar om att ha blivit tvingade till sexuella handlingar i utbyte mot pengar, mat och vatten.

klar

Artikellänk är kopierad

Irakiska kvinnor och barn med påstådda ”band” till terrororganisationen IS, förnekas humanitär hjälp i internflyktingläger i Irak, larmar Amnesty International i en ny rapport på tisdagen. Det handlar om familjer där kvinnor har övertagit ansvaret efter att männen dödats, gripits eller försvunnit under flykt från områden runt den tidigare IS-kontrollerade staden Mosul, i norra Irak. I många fall var männens enda ”brott” att de flytt IS-fästen eller tvingats jobba under IS i icke-stridande positioner, som kockar eller chaufförer.

– Kriget mot IS kanske är över, men lidandet hos irakier är långt ifrån över. Irakiska kvinnor och barn med påstådda band till IS straffas för brott de inte begått, säger Amnestys Mellanösternansvarige Lynn Maalouf i pressmeddelande.

Amnestys alarmerande rapport redovisar att kvinnor och barn som lyckats ta sig till internflyktingläger över Irak förnekas mat, vatten och annan nödhjälp av säkerhetsansvariga, på grund av deras band till IS. Många har även blivit utsatta för sexuella övergrepp av irakiska säkerhetsstyrkor kring lägren och alarmerande många kvinnor har utsatts för sexuellt våld. De har även förnekats ID-kort och annan nödvändig dokumentation som behövs för att kunna röra sig mer fritt i landet. I minst ett läger har familjer hållits inlåsta.

I åtta av lägren som Amnesty besökt, har kvinnor blivit tvingade till sexuella handlingar i utbyte mot pengar, humanitär hjälp och för skydd mot andra män.

Fyra kvinnor har berättat att de bevittnat våldtäkter och/eller hört skrik från kvinnor i närliggande tält som blivit våldtagna av beväpnade män, av anställda vid lägret samt av andra boenden i samma läger.

20-åriga Dana, som egentligen heter något annat, har överlevt flera våldtäktsförsök och berättar i rapporten att hon upplever ständig press från säkerhetsansvariga att ligga med dem.

– Jag kan inte känna mig säker i mitt tält. Jag vill bara ha en dörr att låsa och väggar runt omkring mig… Varje natt säger jag till mig själv ”i natt är natten då jag kommer dö”.

På flera ställen i Irak uppges lokala myndigheter ha beordrat blockeringar av återvändande kvinnor och barn med band till IS, vilket innebär att de hålls instängda i lägren.

Nu ställer Amnesty International krav på irakiska regeringen att ställa förövarna inför rätta, för att visa att man tar dessa brott mot kvinnor på allvar.

– För att stoppa den giftiga cykel av marginalisering och våld som har plågat Irak i årtionden måste den irakiska regeringen och det internationella samfundet anstränga sig för att upprätthålla alla irakiers rättigheter utan diskriminering. Utan detta kan någon nationell försoning eller bestående fred nås, säger Lynn Maalouf.

klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro