ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Amnesty: Norge saboterar jakt på krigsförbrytare

Stockholm TT · 27 Jun 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Biståndsminister Erik Solheim ser det som en "fredsskapande åtgärd" att den ökände ugandiske rebelledaren Joseph Kony fått ekonomiskt stöd för att upphöra med räder in i Sydsudan.

Kony är efterlyst för krigsförbrytelser av Internationella brottmålsdomstolen, ICC. -Norges regering har varit mycket aktiv för att få till stånd ICC. Nu undergräver man dess arbete genom att säga att det är i sin ordning att betala stora summor till en grupp som är efterlyst för krigsbrott, säger John Peder Egenäs, tjänstgörande generalsekreterare vid Amnesty International i Norge. Norge ger i år flera hundra miljoner kronor i bistånd till det autonoma Sydsudan. Vicepresidenten där, Riek Machar, försåg i maj Joseph Kony med stora mängder livsmedel och 20 000 dollar i kontanter. Barnsoldater Stödet till Kony gavs på villkor att hans rebeller slutar göra räder mot byar i södra Sudan och lovar att sluta fred med Uganda. Efter mötet i maj uppges räderna ha minskat drastiskt.

Joseph Kony leder den fruktade rebellgruppen Herrens motståndsarmé, LRA, som i åratal terroriserat civilbefolkningen i norra Uganda och delar av Sudan och Kongo-Kinshasa. LRA har fört bort tusentals barn och tvingat dem att bli barnsoldater eller sexslavar. Dollar för vapen Biståndsminister Erik Solheim ser inget skäl till att kritisera Riek Machar för dennes stöd till Joseph Kony. -Det är beundransvärt att Machar har tagit så många initiativ för att lugna ner situationen i Sudan, säger Solheim till Aftenposten. Norska Amnesty kallar i stället det hela för ett "köpslående", där man går med på att inte döda på ett ställe men blir bättre i stånd att döda på ett annat. -Dollar är valutan som krigsförbrytarna handlar vapen för, konstaterar John Peder Egenäs vid Amnesty.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro