ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Amnesty: Polisen skrämmer och trakasserar tiggare i Stockholm

Björn Berglund · 22 Mar 2018
Uppdaterad 22 Mar 2018
Flera EU-migranter i Stockholm har blivit trakasserade av polisen, enligt Amnesty.

Flera EU-migranter i Stockholm har blivit trakasserade av polisen, enligt Amnesty. Foto: Henrik Isaksson/IBL


Tiggare vittnar om att poliser i Stockholm jagar, skrämmer och kör bort dem. Det säger Amnesty International, som kartlägger utsatta EU-migranters situation i Sverige, skriver Aftonbladet.

klar

Artikellänk är kopierad

Johanna Westeson är jurist och sakkunnig i diskrimineringsfrågor på Amnesty International. Enligt henne skiljer det sig mycket i hur polisen i olika delar av landet behandlar tiggare.

– Det är inte förbjudet att tigga, men i vissa delar av Sverige och framför allt Stockholm upplever vi att polisen agerar som om det fanns ett förbud och kör bort människor i den här gruppen, säger hon till Aftonbladet.

Amnesty uppger att flera tiggare i Stockholm vittnat om att de blivit bortkörda och jagade av poliser, exempelvis på Segway. Det förekommer också vittnesmål om hur poliser fört bort tiggare och släppt av dem långt utanför stan så att personerna har haft svårt att hitta tillbaka.

– Det finns tecken på att polisen i vissa delar av Stockholm satsar på att skrämma bort folk och sända ut budskapet att de inte är välkomna att tigga, säger Johanna Westeson.

Amnesty har intervjuat ett 60-tal personer till sin utredning, som främst riktar in sig på rumänska romers situation i Sverige. Rapporten kommer att presenteras i höst, skriver Aftonbladet.

Enligt Sven Hovmöller, vice ordförande i föreningen Hem som organiserar volontärarbete för hemlösa EU-migranter, är det svårt att polisanmäla händelserna.

– Vi har anmält flera händelser där människor blivit illa behandlade av polisen, men allt har lagts ner. Jag har varit med på möte med ansvariga på polishuset men upplever inte att det finns någon högre instans som är intresserade av att utreda det här, säger han till Aftonbladet.

Viktor Adolphson, yttre befäl vid polisen i Södermalm känner inte igen bilden som målas upp. Enligt honom flyttar bara polisen människor som tigger när de har befunnit sig på samma allmänna plats för länge. Och då går det inte våldsamt till, framhåller han.

– Jag kan bara tala för hur det är på Södermalm där vi jobbar ganska aktivt med tiggeriet. Vi utgår från ordningslagen, att man inte får använda allmän plats hursomhelst, säger han till Aftonbladet.

klar

Artikellänk är kopierad

Björn Berglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro