ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ams: Anställ fler invandrare

Katarina Arnstad Elmblad · 9 Maj 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

Ny rapport: • Invandrare får ofta lågstatusjobb • Social kompetens allt viktigare

klar

Artikellänk är kopierad

Anställ fler invandrare. Den uppmaningen riktar Ams generaldirektör Bo Bylund i ett brev till Sveriges 100 största företag. Tillsammans med arbetsförmedlingarna ska de halvera arbetslösheten bland utomnordiska invandrare. – Om de invandrare som i dag går arbetslösa inte får chans till jobb nu finns risk att de kommer att slås ut från arbetsmarknaden, säger Bo Bylund.

NY RAPPORT En ny rapport från Arbetslivsinstitutet visar att invandrare ofta får så kallade lågstatusjobb. – Arbetsgivarna utgår helt enkelt från att invandrare har svårt att få andra jobb och därför stannar längre medan svenskar sticker snabbare, säger forskaren Anders Neergaard som intervjuat personal- och enhetschefer om deras kriterier vid anställningar. Han konstaterar också att den sociala kompetensen blivit allt viktigare på bekostnad av formell kompetens. – Men man har ingen aning om hur man ska mäta den sociala kompetensen som egentligen handlar om ”vanligt vardagssuntförnuft”.

KLARA GRUNDER Anders Neergaard menar att bedömningen av social kompetens riskerar att utestänga vissa grupper av människor från vissa typer av jobb. – En del personalchefer ville ha ökad mångfald, till exempel ansågs invandrarkvinnor mer lämpade att bli undersköterskor därför att arbetsgivaren hade en föreställning om att de kommer från en traditionell kultur med stor familjesamvaro. Anders Neergaard förespråkar mer professionella rekryteringar där det framgår klart på vilka grunder man blir bedömd och hur bedömningen går till och inte den stressade och ofta oplanerade rekrytering han fann.

klar

Artikellänk är kopierad

Katarina Arnstad Elmblad
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro