ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

AMS: Halv miljon arbetslösa nästa år

TT · 9 Jun 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Över en halv miljon svenskar kommer att vara arbetslösa nästa år.Men stora pensionsavgångar gör att det inom några år blir hård konkurrens om arbetskraften igen, inte minst ingenjörer och sjukvårdspersonal.

Arbetslösheten stiger till 11,3 procent och sysselsättningen rasar med 260 000 personer nästa år, spår Arbetsförmedlingen i en ny prognos. Därmed är sysselsättningsökningen under högkonjunkturen, mellan 2005 och 2008, utraderad.

Det är fortsatt tufft för ungdomar och utlandsfödda att komma in på arbetsmarknaden. Generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist är ändå hoppfull och menar att majoriteten av de nyanlända svenskarna är i åldern 16 till 34 år och bör kunna komma in på arbetsmarknaden när det vänder.

Arbetsförmedlingens prognoschef Tord Strannefors flaggar för att han kan se "ljuset i tunneln" och räknar med en svag vändning i slutet av 2010. Sveriges bruttonationalprodukt beräknas att falla med 5 procent i år och öka med en halv procent 2010.

Om två år räknar Strannefors med att generationsskiftningen gör att det uppstår ett glapp på arbetsmarknaden. Fler lämnar, på grund av pensionsavgångar, än vad det tillkommer ny arbetskraft. Situation är likadan runtom i Europa och inom några år kommer arbetsgivarna att skrika efter utbildad personal.– 2015 kommer företagen att konkurrera om arbetskraften i Sverige och i resten av Europa, sade Angeles Bermudez-Svankvist under en presskonferens på tisdagen.Samtidigt oroar sig Angeles Bermudez-Svankvist för att glappet i generationsväxlingen kan bli problematisk eftersom så många av dagens ungdomar lämnar grundskolan utan fullständiga betyg.– Det är oerhört allvarligt att nästan en fjärdedel saknar fullständiga betyg i dag.

Utbildningsväsendet måste ses över och vi måste samarbeta med skolan för att möta behoven, sade hon.

Industriföretag har drabbats hårt av den globala finanskrisen och antalet industrianställda beräknas minska med totalt 65 000 personer under 2009 och lika många nästa år. Men när väl vändningen kommer kan det bli svårt att nyrekrytera.– Det är för få som väljer industriella utbildningar i dag, sade Tord Strannefors och pekade också på att det bland annat kommer att behövas ingenjörer, datatekniker, lärare och sjukvårdspersonal inom några år.

Arbetsförmedlingens prognos bygger bland annat på intervjuer med närmare 13 000 arbetsgivare.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro