ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Amsterdam i helt ny form

Tidningen Res · 15 Apr 2012
Uppdaterad 15 Apr 2012
På Amsterdams (tidigare) tråkigaste gata, Damrak, ligger snygga hotellet The Exchange.

På Amsterdams (tidigare) tråkigaste gata, Damrak, ligger snygga hotellet The Exchange.


Tulpaner, ostar och pittoreska kanaler i all ära, men Amsterdam är så mycket mer. Nyuppsprungna stadsdelar, museum i världsklass och hotell som tänjer på gränserna. RES Magnus Wittbjer guidar till en stad som hittat tillbaka till sina banbrytande och okonformistiska rötter.

klar

Artikellänk är kopierad

Mazzo har fått pris som landets bäst designade restaurang.
Mazzo har fått pris som landets bäst designade restaurang.
Besök även restuarangen Lion Noir.
Besök även restuarangen Lion Noir.
Helt nyinvigda filmmuseet Eye är väl värt ett besök.
Helt nyinvigda filmmuseet Eye är väl värt ett besök.
Tycker man det blir dyrt att övernatta på snygga Conservatorium kan man i stället ta en kaffe i loungen.
Tycker man det blir dyrt att övernatta på snygga Conservatorium kan man i stället ta en kaffe i loungen.

Hotellrum som modeller

The Exchange

Amsterdams kanske tråkigaste gata (om man nu ska välja en, för Amsterdam är sällan tråkigt överhuvudtaget) var länge Damrak – en lång, grå tarm som dragits från centralstationen rakt ner genom stadskärnan fram till kanalringen. Men inte längre. På modehotellet The Exchange har man låtit elever från The Amsterdam Fashion Institute designa de olika rummen. Uppdraget var att klä upp rummen som olika ”modeller” för en catwalk. 

Damrak 50 www.exchangeamsterdam.com

Snyggt boende mitt i centrum 

Conservatorium

Amsterdams rykande färska Conservatorium Hotel (målarfärgen har knappt hunnit torka) ligger inhyst i vad som tidigare varit musikhögskola. Den namnkunnige designern Piero Lissoni här skapat ett snyggt och avslappnat hotell mitt i Amsterdams butiks- och museidistrikt. På spaanläggningen Akasha har man delat in utrymmet och behandlingarna efter de fyra grundelementen jord, luft, eld och vatten, och Conservatorium har både restaurang och bar för bra nattsudd. 

Van Baerlestraat 27 www.conservatoriumhotel.com

Cool hotspot i sliten industrilokal

Stork

Hoppa på cykeln (överallt finns cyklar att hyra, men se för all del till att komplettera med en extra stöldförsäkring) och ta färjan som avgår bakom centralstationen till norra Amsterdam – stadens nya, heta stadsdel. Än krävs några år innan området verkligen blommat ut, men en långsam middag på fisk- och skaldjurskrogen Stork är värd utflykten i sig. En sliten industrilokal har omvandlats till cool hotspot, och även under vardagskvällar hittar gästerna hit för en drink eller skaldjurstallrik.

Gedempt Hamerkanaal t.o. 96 www.restaurantstork.nl

Hemtrevligt med intressanta pizzor

Mazzo

Ett jättelikt vardagsrum för alla som vill umgås, äta, hänga eller även arbeta har skapats av inredarna på Concrete, som i princip ligger bakom många av stadens lite mer väldesignade restauranger. Plywoodhyllorna, de exponerade tegelväggarna, de spindellika lamporna Dear Ingo från Moooi och den upplysta Mazzo-skylten ger en hemtrevlig stämning – och har givit stället pris för bäst designade restaurang i Nederländerna. Men för oss hungriga är nog de goda pizzorna ändå av störst intresse.

Rozengracht 114 www.mazzoamsterdam.nl

Filmmuseet Eye lyser starkast

Eye

Amsterdam är stolt museistad med över 50 museum att välja mellan. Då de två jättarna Stedelijk och Rijksmuseum är stängda för renovering (åtminstone delvis), har det nya filmmuséet Eye övertagit rollen som stadens starkast lysande museum. Eye invigdes för mindre än två veckor sedan och består av fyra biosalonger, en utställningssal, en shop, ett kafé och en restaurang. Den iögonfallande byggnaden av arkitektbyrån Delugan Meissl har redan fått smeknamnet ostronet.

IJpromenade 1 www.eyefilm.nl

Perfekt intro till kanalområdet

Het Grachtenhuis

Först 2010 upptogs Amsterdams kanalring från 1600-talet på Unescos världsarvslista. De tre huvudkanalerna Herengracht, Prinsengracht och Keizersgracht löper likt en solfjäder runt innerstaden, och framför allt stadens västra kanalbälten erbjuder vackra promenadstråk. Det nyöppnade kanalmuséet Het Grachtenhuis är den perfekta introduktionen till kanalområdet. 

Herengracht 386 www.hetgrachtenhuis.nl

LÄS MER OM AMSTERDAM I RES CITYGUIDE

klar

Artikellänk är kopierad

Tidningen Res
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro