ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Amsterdam låter alkoholister plocka skräp – betalar med öl

Gustaf Eriksson · 21 Nov 2013
Uppdaterad 21 Nov 2013

90 spänn, fem öl och ett halvt paket löstobak. Det får alkoholister för att städa gatorna i Amsterdam.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT

Alkoholisterna som hängde i Amsterdams parker var stökiga och stojiga. Det ansåg välgörenhetsorganisationen Rainbow, som beslutade sig att för att göra något åt problemet. 

The Independent rapporterar att lösningen blev okonventionell. Tre dagar i veckan ska alkoholisterna plocka skräp på stadens gator. Ersättningen består av tio euro, omkring 90 kronor, fem öl och ett halvt paket löstobak per arbetspass.  – Målet är att hålla dem upptagna, att få dem att göra något så att de inte ställer till besvär i parken, säger Gerrie Holterman, chef för organisationen, till AFP. 

Arbetarna får två öl vid dagens början, två till tillsammans med ett varmt mål mat till lunch och en sista öl när dagsverket är över. – Jag tror att jag talar för hela gruppen när jag säger att vi inte skulle komma om vi inte fick öl, säger 45-årige Frank, en av dem som deltar i städningen.

Enligt Frank ger arbetet välbehövlig struktur i livet, men om det leder till minskat supande är osäkert.  – Vi dricker på ett mer strukturerat sätt, men jag tror inte att vi dricker mindre.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro