ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Än finns det tid att ändra gymnasievalet

Carl Cato · 4 Maj 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Sara Almosaibi pluggar hela dagarna för att få tillräckligt många poäng för sitt gymnasieval. 

Sara Almosaibi pluggar hela dagarna för att få tillräckligt många poäng för sitt gymnasieval.  Foto: Urban Brådhe


klar

Artikellänk är kopierad

Den 11 maj är sista dagen för dem som vill ändra sitt val till gymnasiet, en möjlighet som nästan hälften av Stockholms ­nionde­klassare tar till vara.Just nu är 30 000 elever i hela Stockholms län mitt uppe i gymnasievalet. Det är mycket som står på spel, men ingenting är för sent. Det går att ändra sina val, och den möjligheten är det många som tar till vara.– Jag uppskattar att mellan 12 000 och 13 000 elever gör ändringar i sina ansökningar. I Stockholm handlar det om runt 5 000 personer, säger Britt-Marie Holmström som arbetar på utbildningsförvaltningen i Stockholm.

En av de niondeklassare som gjort om sitt gymnasieval är Sara Almosaibi. – Först tänkte jag ta något som var lätt att komma in på, men jag ändrade mig. Nu pluggar jag hela dagarna för att få tillräckligt många poäng, säger Sara Almosaibi.

I den första omgången valde Sara Almosaibi till Kungsholmens gymnasium för att hon ville gå en utbildning på engelska. Men det kändes inte helt rätt. Hon vill skaffa sig en specialitet, och det som intresserar mest är ­rätt­visefrågor.– Vi har en Ugandagrupp på skolan som samlar in pengar och ska åka till Afrika. Jag frågade vår studievägledare om jag kunde få vara med även efter att jag slutat. Då sa han att det finns ett gymnasium som är specialiserat på sådana frågor.

Det avgjorde saken. Sara Almosaibi gjorde om sina val till gymnasiet. Nu är det Globala gymnasiet som står högst på listan. Men det är en eftertraktad utbildning med höga antagningspoäng.

För att komma in måste Sara Almosaibi höja betygen från 190 till 245.– Vi har en tavla hemma i vardagsrummet som föreställer min mamma. Hon klättrar i ett träd för att försöka plocka ner månen. Jag satt och tittade på den tavlan en natt och tänkte att det kan jag också göra, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Carl Cato
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro