ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Anabola steroider gör dig kriminell

Petter Sundsten · 25 Maj 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Avhandling visar att allt börjar på gymmet

klar

Artikellänk är kopierad

Anabola steroider är inkörsport till tyngre droger – och brottslighet.Men ”användarna” ser sig själva som renlevnads­människor.Det slår en doktorsavhandling fast.– Kriminaliteten hos de flesta personerna i studien ökade markant efter det att de börjat använda droger, säger Kurt Skårberg på Beroendecentrum i Örebro.

Han har i sin avhandling följt en grupp unga patienter för som sökt hjälp för sitt missbruk av bland annat anabola androgena steroider (AAS). Alla började sitt användade av steroider efter att de börjat träna på gym. Det blev en inkörsport till andra missbruksproblem och kriminalitet som vålds- och vapenbrott.

Men trots detta anser många att de inte har några missbruksproblem – tvärt­om anser flera att de lever ett sunt liv.– De beskriver sig själva som renlevnadsmänniskor, som äter nyttigt och regelbundet, sover åtta timmar per natt, tränar, motionerar och solar. De kallar sig inte missbrukare, utan användare, berättar Kurt Skårberg. Avhandlingen läggs fram den 28 maj på Universitetssjukhuset i Örebro.

klar

Artikellänk är kopierad

Petter Sundsten
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro