ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Anabola steroider påverkar hjärnans aggressionscentrum

TT · 29 Maj 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Anabola steroider påverkar hjärnans känslighet för droger och höjer risken för aggressioner. -När jag hörde om dådet i Västerhaninge tänkte jag: ett typiskt anabola steroid-fall, säger Fred Nyberg, professor i biologisk beroendeforskning vid Uppsala universitet till TT. -Och det fick jag också bekräftat dagen efteråt, säger han.

I drygt tio år har Fred Nyberg vid institutionen för farmaceutisk biovetenskap forskat på hur anabola steroider påverkar hjärnan och vårt beteende. Forskningen inleddes efter det att bland annat Rikspolisstyrelsen efterlyst kunskap om substansen. Orsaken var rapporter om att anabola steroider kunde kopplas till våldsbrott.

HUGGER OCH BITER Forskningen har delvis genomförts med experiment på råttor, marsvin och hamstrar. – Djur som förbehandlats med steroider svarar med kraftigare aggressionsyttringar på centralstimulantia och alkohol än djur som inte har förbehandlats, säger Fred Nyberg. – De områden som påverkas i hjärnan är väldigt lika när det gäller människa och experimentdjur, det rör sig om ganska primitiva områden i hjärnan som reagerar, säger han. Försöksdjur som getts anabola steroider hugger efter pinnar som man berör dem med, och försöker bita den som lyfter det, något som är mycket ovanligt för obehandlade djur. Förklaringen är att aggressionscentrum blivit känsligare genom tillförsel av steroiden.

Den mänskliga hjärnan reagerar på liknande sätt. KOPPLAS TILL DÅDET – Den här förändringen gör att man blir väldigt lättretad och lättprovocerad. Hos vissa individer kan det gå över gränsen och de kan då begå besinningslösa våldshandlingar, inte minst mot försvarslösa individer som kvinnor, och även minderåriga, säger Fred Nyberg. Sannolikt är anabola steroider en del av förklaringen till flera av de våldsbrott av karaktären vansinnesdåd som inträffat under årens lopp. – Men det här är första gången det kopplats till dådet direkt i samband med händelsen. Och det beror på att våldsmannen själv berättade om det, säger Tommy Moberg, knuten till institutionen för socialt arbete vid Göteborgs universitet, och expert på anabola steroider.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro