ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Analys: Apple presenterar ny Iphone – det här kan bli nya funktionerna

Henrik Ek · 12 Sep 2017
Uppdaterad 12 Sep 2017
Apples vd Tim Cook ska hålla en presentation – Metros Henrik Ek är på plats.

Apples vd Tim Cook ska hålla en presentation – Metros Henrik Ek är på plats. Foto: Imago Sportfotodienst/IBL/Metro


Klockan 19.00 i kväll svensk tid håller Apples vd Tim Cook en omtalad presentation av vad vi räknar med är en ny Iphone. Metros Henrik Ek är på plats i San José i Kalifornien där presentationen hålls och kommer att sända live på Metro Sveriges Facebooksida från eventet. Följ oss där för att inte missa några uppdateringar.

klar

Artikellänk är kopierad

Det var tio år sedan den första versionen av Iphone lanserades i USA.

Vad det betyder?

Jo, att vi efter några bleka år med vad som, ärligt talat, varit kosmetiska uppgraderingar och normala prestandahöjningar kanske får se något som på nytt får oss att häpna.

Det är ju så Apple vill vara kända – som företaget som ”återuppfinner” produkter och sätter igång hela kretslopp kring sina plattformar.

Är det någon gång och någonstans Apple ska slå på stort så är det under den här kvällen, som till råga på allt också är en typ av invigning av företagets sprillans nya auditorium; ”Steve Jobs Theatre”.

Känslan är den att Apple sparat på sig under de senaste åren för att ställa till med ett rejält spektakel den här gången.

Hur troligt är det att det faktiskt blir så?

Låt oss analysera läget som det ser ut i dag, med bara timmar kvar till keynote.

Ny design

Nätets sämst bevarade hemlighet är att Iphone kommer i ett nytt skal. Enligt ihärdiga rykten och läckor rör det sig om en telefon utan den typiska ”hemknappen” i nederkant av telefonen, utan istället en telefon med display över hela ytan. 5.8 tum stor påstås det, med tekniken OLED.

Det är närmast ett måste att Apple uppdaterar sina displayer. De var tidiga med högupplösta varianter i sina telefoner men har sedan dess blivit omsprungna flera gånger av konkurrenterna. Vill de komma ikapp de bästa behöver den nya telefonen uppfylla 4K-upplösning (3840×2160 pixlar) eller i alla fall QHD (2560×1440 pixlar). Om alla nya telefoner får det är tveksamt.

Just det, alla nya telefoner. De senaste ryktena över helgen gör nämligen gällande att vi kommer få se, inte bara en, utan tre nya Iphones; Iphone 8, Iphone 8 Plus och Iphone X.

Prestanda

Det är svårt att skriva något konkret om processorer. Av alla rykten – och enligt logiken efter tidigare produktcykler – kommer Iphone innehålla en egentillverkad ”A11-processor”. Möjligen en kombination av två processorer där den ena är fyrkärnig och en form av turbo med två kärnor. I övrigt räknar vi förstås med bättre kamera, mer lagringsutrymme (512 gigabyte) och längre batteritid (det gamla vanliga).

Kamera för identifiering

I kod som läckt ut från diverse håll påstås att Iphone X – den nya toppmodellen – kommer att innehålla en form av ansiktsigenkänning. Det ska, enligt ryktena, helt ersätta touch id som biometrisk identifiering och i linje med föregångaren heta ”face id”.

Kommer du kunna hålla upp ett fotografi framför telefonen och lura den?

Nej, tydligen ska teknologin vara mer avancerad än så, förstås. Vi pratar någon form av 3D-kamera.

Det finns vissa som tror att touch id kommer leva vidare (kanske rent av i äpplet på telefonens baksida), men ihärdiga rykten gör gällande att det varit för svårt att bygga den nya heltäckande skärmen och samtidigt inkorporera en fingeravtrycksläsare.

Trådlös laddning

Konkurrenterna har haft det länge, Apple verkar inte ha brytt sig. Men den här gången påstås trådlös laddning bli av. Det är kanske kul, men återigen handlar det bara om att springa ikapp de andra tillverkarna.

Andra nyheter från presentationen

Ny Apple Watch: Det påstås att Apple Watch kommer att få ett ansiktslyft men det finns inga trovärdiga läckor på området som delat med sig av bilder. Det som har påståtts är att den nya klockan rymmer egen teknologi för mobiltelefoni, och därmed inte behöver parkopplas med en telefon för att vara online.

Ny Apple tv 4K: Apple tv med den nya standarden 4K vore inte mer än rätt. Däremot är frågan vilka övriga bildteknologier och format för strömmad film som Apple kommer att stödja. Utan senaste versionen av HDR kommer det kännas tunt, till exempel.

klar

Artikellänk är kopierad

Henrik Ek
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro