ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Analys: Därför måste Apple ge Iphone hörlursuttaget tillbaka

Aron Andersson · 8 Sep 2016
Uppdaterad 12 Sep 2016
Iphone 7 saknar hörlursuttag. I stället vill Apple satsa på trådlösa hörlurar, för 1 800 kronor.

Iphone 7 saknar hörlursuttag. I stället vill Apple satsa på trådlösa hörlurar, för 1 800 kronor. Foto: Apple / Metro / Montage


Hörlursuttaget försvinner i nya Iphone. Apple satsar på trådlösa hörlurar och adapter i stället. Men finns det en chans att det kommer tillbaka. Det frågar sig Metros prylexpert.

klar

Artikellänk är kopierad

Avsaknaden av hörlursuttag kommer inte att påverka Iphone 7-försäljningen negativt. Det är nog en av anledningarna till Phil Schiller hånas för att han kallar det ”modigt” att ta bort uttaget. Och trots det finns det en chans att den lilla 3,5-millimetersöppningen kommer tillbaka. Det måste den göra.

Det trotsar visserligen all Applelogik. Det ligger inte i företagets natur att backa från en så betydande förändring.

► LÄS MER: Apples nya ”revolutionerande” hörlurar är gamla nyheter

Världens rikaste och mest framgångsrika företag gör nämligen inte förändringar på grund av plötsliga infall. (Åtminstone inte utan Steve Jobs vid rodret.) Förändring är en djupt strategisk, genomtänkt och, via ryktesspridning, redan etablerad utveckling av Iphone.

Apple har alltid närt en önskan om att låsa sina användare till företagets egna produkter. Varför skulle Iphoneanvändare köpa sina hörlurar av någon annan än Apple? Apple äger dessutom Beats nuförtiden, och har alltså många hörlurar att kränga och tjäna pengar på.

Så varför skulle Apple ändra sig och ta tillbaka uttaget? När skivläsaren försvann på Macbook Air så backade Apple inte. När simkorts-facket blev mindre och användare tvingades skaffa nya sim-kort så backade Apple inte. När ethernet-porten togs bort på bärbara Macbook så backade Apple inte. När senaste Macbook släpptes helt utan traditionella uttag, utan bara en märklig usb-c-kontakt som få hade hört talas om, backade Apple inte.

► LÄS MER: Apple presenterar: Så blir nya Iphone 7

Så varför skulle företaget göra det nu?

Några anledningar:

1. Airpods, Apples trådlösa hörlura, ser löjliga ut, är på tok för dyra och kommer sannolikt att ramla ur öronen.

2. Laddkabeln till Iphone slits ofta av, hörlurssladden gör det inte lika ofta. Hur blir det när den får likadan kontakt?

3. Det är helt enkelt bara dumt, och lite löjligt, att inte ha ett vanligt hörlursuttag

​4. Det har hänt förut. När Iphone släpptes för första gången var hörlursuttaget placerat på ett sådant vis att bara en extra tunn kontakt kom åt det. Apples hörlurar hade en sådan kontakt, konkurrenternas hörlurar hade det inte. Men till nästa Iphone hade Apple ändrat sig.

Så nu återstår frågan, har Apple modet att ändra sig igen?

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro