ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Analys: Gott om indiska extremister

Gert Holmertz/TT · 27 Nov 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Deccan mujahedin, Indiska mujahedin, Islamiska säkerhetsstyrkan—Indiska mujahedin.Olika tentakler på samma kropp eller bristande fantasi i namngivningen?Finns det något samband mellan de senaste årens terrordåd i Indien, trots olika tillvägagångssätt? Experterna trevar sig fram.

Bombay har skakats av svåra terrorattentat åtskilliga gånger. Den pakistanska gruppen Lashkar-e-Toiba, verksam i framför allt Kashmir, har utpekats för en rad attentat i såväl Bombay som andra indiska städer.

En pakistansk koppling även till onsdagens attentat är möjlig, men ingalunda säker. Det finns gott om inhemska extremister att rikta misstankarna mot.

Den förbjudna Indiska islamiska studentrörelsen (Simi) är en av de mest militanta grupperna, beskriven som starkt fientlig till västvärlden, hinduismen och den indiska demokratin. Simi uppges vara verksamt i många delstater och agera under täckmantel av kulturella organisationer och skolor samt ska ha gett upphov till en mängd lokala fundamentalistgrupper.

Rörelsens mål beskrivs vara att bygga ett samhälle baserat på islamisk lag, sharia, oberoende av existerande nationsgränser. Simi uppges ha nära kontakter med likasinnade grupper i Pakistan, Bangladesh, Nepal och arabländer vid Persiska viken samt hylla Usama bin Ladin.

När tidigare okända Indiska mujahedin tog på sig attentat i delstaten Uttar Pradesh för ett år sedan hävdade Indiens säkerhetstjänst genast att det snarast rörde sig om medlemmar av Simi under ännu en täckmantel.

Indiska mujahedin har i meddelanden till myndigheterna hotat med hämnd för oförrätter begångna mot muslimer, skrutit med sin förmåga att slå till inne i storstäderna och fördömt regeringens samarbete med USA.

I oktober i år dödades nästan 80 människor i sprängattentat i den nordöstliga delstaten Assam. Ingen hade hört talas om Islamiska säkerhetsstyrkan—Indiska mujahedin, som då trädde fram, men namnet väcker ju associationer.Och nu Deccan mujahedin. Åter ett namn med bekant klang och även nu med betoning på en inhemsk bas. Deccan är namnet på det sydindiska höglandet.

Det ovanliga med onsdagens attentat var att de delvis riktades mot utlänningar. Indiska mujahedin har tidigare hotat att slå till mot turistmål som en del i sitt "öppna krig mot indien".

Attacker mot turisttillhåll väcker minnen från bomberna på Bali 2002 och för tankarna vidare till al-Qaida.

Indiska kommentatorer anar ett samband med rutinerade yrkesterroristerna Lashkar-e-Toiba, vilket för analysen tillbaka till Kashmir och Pakistan.

I det drömda, gränslösa islamiska kalifatet är benämningar som indier, pakistanier eller kashmirier av underordnad betydelse.

klar

Artikellänk är kopierad

Gert Holmertz/TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro