ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Analys: Metro bäst om fågelviruset

metro · 18 Apr 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Analys: Metro bäst om fågelviruset 
  Kätie Strandberg kom fram till att Metro är noga med att ange källor.
Analys: Metro bäst om fågelviruset Kätie Strandberg kom fram till att Metro är noga med att ange källor.Foto: Lotta Imberg

Metro har haft den sakligaste, tydligaste, mest begripliga och mest trovärdiga rapporteringen om fågelinfluensan, enligt en C-uppsats som presenterats vid institutionen för journalistik, medier och kommunikation (JMK) i Stockholm. Uppsatsförfattaren Kätie Strandberg, som själv arbetat som journalist i över 30 år, har djupanalyserat rapporteringen om fågelinfluensan under fem olika nyhetsdagar mellan december 1997 och januari 2006.

NEDSLÅENDE FÖR DN Hon valde att undersöka materialet i en prenumererad morgontidning, Dagens Nyheter, en lösnummerförsåld kvällstidning, Expressen, och gratisutdelade Metro. För Dagens Nyheters del är resultatet nedslående. Endast 22 procent av artiklarna/notiserna var sakliga, tydliga, begripliga och trovärdiga. 78 procent var det inte på någon eller några av punkterna. Av Expressens rapportering bedömdes 25 procent uppfylla de fyra kriterierna. För Metro var motsvarande siffra 60 procent. – Jag ska erkänna att jag blev förvånad. Jag hade förväntat mig att DN med sina stora resurser skulle ha den sakligaste rapporteringen, men den var ofta motsägelsefull och förvirrande, säger Kätie Strandberg.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro