ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Analys: Obama går mot segern

Martin Eriksson · 5 Nov 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Nu är lite mer än 20 procent av USA:s röster räknade. Och det pekar mot seger för Obama. Här är tecknen: • Viktig seger i Pennsylvania med 21 elektorer, en stat som McCain-kampanjen sagt varit nödvändig för deras kampanj. • Vinst i Ohio. 20 elektorer som McCain desperat hade behövt.

• Inga oväntade förluster hittills. Obama har tickat på som klockan och vunnit de stater han har förväntats ta hem.

I nuläget har demokraten 206 elektorsröster. Lägg till de 73 som med all säkerhet kommer från de tre västkuststaterna Kalifornien, Oregon och Washington och han har tagit hem de 270 elektorer som krävs för valseger.

Jag reste själv runt på västkusten i somras - och även om det finns starka republikanska fästen till exempel i Orange County i Kalifornien, skulle jag bli väldigt förvånad om någon av kuststaterna skulle rösta rött.

Floridas 27 röster är viktiga - men även om McCain tar hem staten (med cirka 65 procent av rösterna räknade ligger han efter med 150 000 röster) kan han förmodligen inte komma ikapp. Allt detta är givetvis grundat på att CNN:s valprognoser stämmer.

Ska man gå på stämningarna på respektive kandidats valvaka så är segern redan hemma för Obama. Grant Park i Chicago kokar av liv och glädje med man på McCains valvaka inte längre rapporterar om nya valprognoser. Enligt CNN har deltagarna på plats ännu inte fått reda på att Ohio tagits hem av Obama.

klar

Artikellänk är kopierad

Martin Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro