ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Analys om lösenordsläckan – det finns ingen anledning att få panik

Aron Andersson · 22 Nov 2016
Uppdaterad 22 Nov 2016

Många lösenord ligger läckta på nätet – det betyder inte att de är aktuella, skriver Metros prylexpert.

klar

Artikellänk är kopierad

SVT:s granskning av läcka kontouppgifter visar på vikten av att: 1. ha säkra lösenord, 2. ha olika lösenord till olika tjänster och 3. byta lösenord regelbundet.

Det är en bra granskning och en bra påminnelse.

Men för många finns det ingen anledning till direkt panik. Siffrorna kan visserligen låta svindlande: tio miljoner svenska lösenord på vift! Det kan dessutom vara ganska stressande att upptäcka att ens eget konto kapats.

►LÄS MER: Tio miljoner svenska lösenord har läckt och finns fritt på nätet

Men då kan det vara bra att komma ihåg att detta inte handlar om någon ny läcka. Granskningen är i själva verket en sammanställning av flera stora läckor som skett de senaste åren. Uppgifter från dessa hackerintrång ligger fortfarande spridda på nätet.

Det innebär att personer som redan bytt ut sina lösenord också finns med på listorna. Flera av lösenorden är alltså helt oanvändbara för potentiella skurkar. Uppgifter om kända personer, politiker, poliser och journalister som finns med bör därför tas med en nypa salt.

►LÄS MER: Analys: VR-tekniken är fantastisk – men har en lång bit kvar

Vissa av dessa använder sig kanske redan av olika lösenord till olika tjänster, andra kanske har hunnit byta sina lösenord. Det är inte heller dessa personers eget fel, eller individuellt ”slarv”, att uppgifterna finns på vift. Det är istället bristande säkerhet hos de tjänster som hackats.

Däremot finns det säkerligen också personer som missat de senaste årens dataintrång, som först nu inser att de drabbats. Därför är granskningen bra. Och hur bör du reagera om dina egna uppgifter finns med i granskningen? Byt lösenord och välj ett du inte använt förut – så klart. Det kostar dig ingenting.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro