ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Analys: Har Fnatic vad som krävs för att sno titeln från Faze?

Erik Glanell · 14 Dec 2017
Uppdaterad 14 Dec 2017
Olofmeister eller Golden, vem går gladast mot årets slut?

Olofmeister eller Golden, vem går gladast mot årets slut? Foto: Simon Krona, Fnatic


Utan överraskningar borde det bli det ett rejält klirr i kassan för Faze när Esports Championship Series spelas i Mexiko i helgen.

klar

Artikellänk är kopierad

Med SK frånvarande och Astralis fortsatt skadeskjutet ser det på förhand ut att bli ett skönt avslut på Counter strike-året för Faze. När de största konkurrenterna är ute ur bilden finns det på papperet inget som borde kunna hota det framgångsrika superlaget i Esports Championship Series.

Kampen om andraplatsen bäddar däremot för en riktig rysare.

Fnatic har fullständigt dominerat ligaspelet och ser på många sätt bättre ut än vad de gjort på väldigt länge. Under ny ledning av tidigare akademispelaren Maikil ”Golden” Selim har de hittat tillbaka från den djupa avgrund de befunnit sig i sedan den stora omkastningen förra året. Laget har dock fortfarande kvar att säkra en förstaplats i någon av de stora turneringarna. Placeringen i ESL Pro League, där de för övrigt också dominerade ligaspelet, var ett viktigt steg på vägen.

LÄS MER: Stockholm får världens första internationella esportgala

När man ser hur laget presterat under den senaste tiden känns ett finalmöte mellan det gamla radarparet Freddy ”Krimz” Johansson och Olof ”olofmeister” Kajbjer inte alls osannolikt. Och tänk er att kanske, kanske, kanske kan Fnatic till och med få med sig en första titel på över ett och ett halvt år… Vilket avslut på året det hade varit.

Låt oss för den delen inte drömma oss bort. Motståndet är allt annat än enkelt. Förutom Faze som är på en nivå för sig så ligger resterande lag, tack vare att Astralis saknar Nicolai ”dev1ce” Reedtz, på en rätt jämn nivå.

Ersättaren i Astralis är för övrigt norrmannen Ruben ”RUBINO” Villarroel. Och det var med just den uppställningen som det danska laget misslyckades med att ta sig ur gruppen under ESL Pro League-turneringen. En grupp som dessutom huserade fyra av de åtta lagen de möter i ECS. Det blir alltså med största sannolikhet tufft den här gången också.

pil
Här är alla lag i ECS-turneringen:

FnaticFazeMousesportsAstralisLiquidCloud 9OpticLuminosity

De möts i första omgången under fredagen: 16.15: Grupp A, Fnatic–Luminosity17.30: Grupp A,  Optic–Mousesports18.45: Vinnarmatch, Grupp A.20.00: Grupp B, Cloud 9– Astralis21.15: Grupp B, Faze–Liquid22.30: Vinnarmatch, Grupp B

Liquids berg- och dalbane-form är så ojämn att det skulle göra den mest erfarne tivolibesökaren åksjuk och på samma spår är Mousesports. Antingen står de överraskande på pallen eller så blir de kanonmat i gruppen.

Två lag som däremot ser ut att ha en stadigt uppåtgående trend är Optic, med de gamla ninjorna Adam ”friberg” Friberg och Aleksi ”allu” Jalli, och Cloud 9. Det sistnämnda som tidigare i år förlorade den älskade spelaren Jordan ”n0thing” Gilbert men verkar ha vunnit ny och viktig energi. Det skulle inte vara förvånande om det är de som gör upp med Fnatic om en plats i finalen för att möta Faze.

Men Luminosity då? Ja, det är svårt att säga. Än så långe har de inte förekommit i stora sammanhang så värst många gånger med den trupp som nu representerar dem. Vi vet alla vara brasilianare är kapabla till och efter Immortals kollapps efter fylleskandalen i Montreal finns det en (minnes)lucka att fylla på den brasilianska scenen. Men att deras ”time to shine” skulle vara nu är väldigt svårt att tro.

pil
Esports Championship Series

När: 15–18 december.Var: Cancun, Mexiko.Prispott: 750 000 dollar (6,7 miljoner kronor).

klar

Artikellänk är kopierad

Erik Glanell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro