ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Analys: Nästa års hetaste spelpryl har du redan i fickan

Aron Andersson · 9 Dec 2016
Uppdaterad 9 Dec 2016

Foto: Youtube


Speljättarna börjar förstå att mobilen är den största plattformen för spel. För första gången kommer Super Mario till Iphone, men kan det verkligen rädda Nintendo?

klar

Artikellänk är kopierad

Det var en ovanligt fnittrig Jimmy Fallon som i veckan testspelade nya ”Super Mario Run” och kommande konsolen Nintendo Switch i ”The tonight show”. Och då är han redan olidligt fnittrig till att börja med.

Men gladare ändå var förmodligen Reggie Fils-Aime, Nintendos amerikanska vd som gästade showen. Inte bara fick Nintendo utrymme på bästa sändningstid. Klippet har självklart även plockats upp och rapporterats av en hel drös teknik- och spelsajter.

LÄS MER: Analys: VR-tekniken är fantastisk – men har en lång bit kvar

Anledningen till det är dock inte enbart en välplanerad (och välbetald?) reklamkupp. Det finns redan en enorm nyfikenhet på hur Nintendos satsning kommer att landa.

I september stod det klart att Wii U, Nintendos senaste konsol, sålt i 13,4 miljoner exemplar. Föregångaren, Wii, har sålt i över 100 miljoner exemplar. Den utvecklingskurvan pekar inte direkt uppåt.

Jämför Wii U med Playstation 4, som släpptes året efter. Den har redan sålt i över 50 miljoner exemplar.

LÄS MER: Så bra är spelen till Playstation VR

Ett ljus i mörkret för Nintendo är ”Pokémon Go”, sommarens sanslösa succé till mobilen, som tycks ha spillt över på företagets egna plattformar. Förra månadens ”Pokémon Sun” och ”Moon” till Nintendo 3DS är företagets snabbast säljande spel någonsin, i USA, skriver Wall Street Journal.

Nu hoppas förmodligen Nintendo på att deras älskade italienska rörmokare ska uträtta liknande stordåd. För första gången kommer Mario till mobilen, närmare bestämt Iphone (och Ipad) den 15 december. Till skillnad från ”Pokémon Go”, som var gratis, kommer ”Super Mario Run” däremot att kosta 109 kronor (det släpps även en spelbar gratisversion). Det är ett saftigt pris för ett mobilspel som bäst passar som tidsfördriv i väntan på bussen. Därför är den väntade succén långt ifrån självklar.

LÄS MER: Nintendo fyller 30 år i Sverige – här är klassiska spelen vi aldrig glömmer

Och om Marios eventuella framgångar gör någonting för att hjälpa Nintendo Switch på traven återstår att se. Klart är däremot att Nintendo sett potentialen i mobilen, och fått mersmak. Samma potential verkar även ha smittat av sig på Sony. Trots att Playstation tuffar på relativt bra har företaget meddelat att deras första mobilspel släpps i Japan i april nästa år.

Kanske ska vi glömma VR, PS4, Xbox One och Nintendo Switch? 2017 års hetaste spelpryl har du ändå redan i fickan.

LÄS MER: Allt om Nintendo Switch

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro