ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Analytiker: Skandalen påverkar inte SD:s väljare

Josefin Svenberg · 15 Nov 2012
Uppdaterad 15 Nov 2012
SD:s ekonomisk-politiske talesperson Erik Almqvist sparkades i går efter att en  film med en rasistisk Almqvist visats av Expressen. 

SD:s ekonomisk-politiske talesperson Erik Almqvist sparkades i går efter att en  film med en rasistisk Almqvist visats av Expressen.  Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX


Misshandelsåtal och rasistiska uttalanden till trots – skandalerna som kantat Sverigedemokraternas tid i riksdagen har inte påverkat opinionssiffrorna. – Väljarna ställer inte samma krav på företrädarna för ett missnöjesparti, säger Stina Morian, analyschef på opinionsföretaget Yougov.

klar

Artikellänk är kopierad

Sedan Sverigedemokraternas valdes in i riksdagen 2010 har skandalerna inom partiet avlöst varandra. En sammanställning av SD:s väljarstöd, enligt Yougovs månatliga opinionsundersökning, visar dock inte något samband mellan skandalerna och vikande stöd.

Stina Morian, analyschef på Yougov, tror inte heller att gårdagens avsked av toppmannen Erik Almqvist kommer att påverka stödet för SD nämnvärt.

– Sverigedemokraternas väljare förväntar sig inte perfektion. Väljarna kräver inte ett fullfjädrat parti, utan vill ha någon som rör runt i grytan. Väljarna ställer inte samma krav på företrädarna för ett missnöjesparti som de gör på företrädare för andra partier, säger Morian.

Den trend som kan ses i SD:s opinionssiffror är i stället att stödet påverkas av hur uppmärksammade deras huvudfrågor är för tillfället.

– När invandringsfrågorna får mycket utrymme gynnas Sverigedemokraterna, precis som att Miljöpartiet gynnas när miljöfrågor diskuteras. Den senaste tiden har SD:s siffror varit långt över valresultatet, efter att invandringsfrågorna har diskuterats väldigt mycket. Jimmie Åkesson har fått debattera i tv både i partiledardebatten och mot integrationsminister Erik Ullenhag (FP), säger Stina Morian.

Yougov genomförde nyligen djupintervjuer med SD-väljare som visade hur viktig Åkesson är som ledare för partiet.

– Det skulle vara väldigt dåligt för partiet om Jimmie Åkesson skulle vara inblandad i en sådan här skandal. Åkesson symboliserar partiet, han anses vara en duktig person och de trogna väljarna är väldigt nöjda med honom, säger Stina Morian.

”Fullständigt oacceptabelt”

För bara en månad sedan införde SD-ledaren Jimmie Åkesson nolltolerans mot rasism i partiet. I går tvingades han sparka en av sina toppmän, partiets ekonomisk-politiske talesperson Erik Almqvist, sedan ett videoklipp från ett gatubråk sommaren 2010 publicerats av Expressen. I klippet använder Almqvist ord som ”blatte lover”, ”babbe” och ”hora” – något som han sedan nekat till. Almqvist bad i går om ursäkt för händelsen.

– Det vi sett är uttalanden och uppträdanden som är fullständigt oacceptabla, sa Jimmie Åkesson som talade om sin värsta dag i det politiska livet vid en pressträff i går.

Enligt TT kan partiets rättspolitiske talesperson, Kent Ekeroth, också komma att granskas eftersom han var med och filmade gatubråket. 

SD-ledningen har uppmanat Erik Almqvist att även fundera över sin riksdagsplats. Om han lämnar platsen går den till Markus Wiechel från Norrköping, som tidigare är dömd för förtal.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro