ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Anas, 39, driver Farstas bästa "klädbutik" – allt är gratis för de som behöver

Linnea Carlén · 18 Feb 2015
Uppdaterad 19 Feb 2015
Den välorganiserade och uppmärksammade klädbutiken på flyktingboendet i Farsta där han jobbar och står i varje dag sedan i höstas.

Den välorganiserade och uppmärksammade klädbutiken på flyktingboendet i Farsta där han jobbar och står i varje dag sedan i höstas. Foto: Fredrik Stolpe


Anas, 39, flydde från krigets Syrien tillsammans med sin fru och deras tre barn. I höstas kom de till flyktingboendet i Farsta. Han uppmärksammas nu för sin klädbutik – som lånar de andra flyktingarna kläder och prylar ger dem en känsla av frihet i väntan på asylbesked.

klar

Artikellänk är kopierad

Han var en av de första som klev innanför dörren till flyktingboendet i Stockholmsförorten Farsta, som öppnade i oktober i fjol. Med en bakgrund inom management såg Anas snabbt en möjlighet att bringa lite ordning i vad han ansåg vara en stökig klädutlåning på boendet.

– När jag kom hit var det inte organiserat så mitt förslag var att skapa det här, och de ansvariga gav mig grönt ljus att göra vad än ville, säger han till Metro.

Efter att ha satt upp ett system för gratis utlåning, kontaktat flertalet lokala organisationer och ringt Migrationsverket om klädställningar framstår rummet i dag mer som en välorganiserad klädbutik.

– Jag försöker få det att kännas och se ut som en riktig butik. Här går alla och väntar på beslut och väntan är väldigt jobbig och jag försöker få personerna som är här att känna sig fria, som om de själva kan bestämma. Och att hjälpa andra får också mig att må bra, jag tycker om att hjälpa andra.

I dag jobbar han ideellt tio, elva timmar om dagen med att låna ut kläder och prylar till de andra flyktingarna på boendet medan familjen bor där i väntan på beslut om uppehållstillstånd.

Ibland får han hjälp från en annan kille med att ta emot och sortera alla kläder och saker som kommer in från olika givare, men oftast jobbar han själv från klockan 10 varje dag.

– När du hjälper människor så får du en bra känsla i magen. Du mår bra och känner dig glad, att du gör något litet som gör världen bättre, säger han.

Fredrik Stolpe, 40, är engagerad i den antirasistiska gruppen "Årsta för alla", som startade i somras. Gruppen har bland annat organiserat klädinsamlingar på olika boenden i söderort. När asylboendet i Västberga som de hjälpt med kläder fick så pass mycket att de inte kunde ta emot mer blev de tipsade om flyktingboendet i Farsta.

– Då ringde vi dit och frågade om de kunde ta emot kläder. Det slutade med att vi lämnade av billaster med kläder. Då träffade jag på Anas och såg deras klädbutik som de har i Farsta och som de har ordnat så fint, säger han till Metro.

Den fjärde februari skrev Stolpe ett facebookinlägg om ”Farstas finaste klädbutik”, efter att ha blivit kontaktad av Anas som sa att den kyliga vintern gjort att de just nu har brist på vinterskor och varma ytterkläder. Inlägget fick en enorm respons, möttes av positiva tillrop och fick över 1600 delningar. Butiken har nu börjat uppmärksammas av flera lokala medier.

Tillsammans med en hjälporganisation har Anas även försökt starta upp ett dagis på plats, något som enligt honom glädjande nog blir verklighet redan nästa vecka.

– Jag har även föreslagit ett annat projekt för de ansvariga bakom boendet, att öppna upp ett kafé för att introducera svenskar för flyktingarna så att de kan mötas, sitta tillsammans och dricka lite kaffe, för att lära känna människorna. Det verkade intresserade så jag tror att det kan bli av längre fram, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Carlén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro