ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Andas ut – nu hittas sjukdomen med laser

TT · 18 Feb 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Håll inte andan om du är sjuk. Ny amerikansk metod upptäcker sjukdomar i utandningsluften med hjälp av laser. 

Håll inte andan om du är sjuk. Ny amerikansk metod upptäcker sjukdomar i utandningsluften med hjälp av laser.  Foto: Scanpix Montage: Metro Teknik


klar

Artikellänk är kopierad

Andas ut och det går att se om du är sjuk. Amerikanska forskare har utvecklat en metod för att upptäcka olika åkommor genom att studera utandningsluften med hjälp av laser.

Luften vi andas ut består till stora delar av syre och koldioxid men i varje andetag släpper vi också ut tusentals molekyler av annat slag, de flesta i mycket små mängder.En del av dessa molekyler är så kallade biomarkörer på sjukdom.

Precis som dålig andedräkt kan vara ett tecken på tandproblem kan ammoniak i utandningsluften vara ett tecken på njursvikt, höjda acetonnivåer indikera diabetes och kväveoxid användas för att diagnosticera astma.

Nu har amerikanska forskare tagit fram en metod för att på optisk väg kunna upptäcka olika sådana biomarkörer i vår utandningsluft. I det senaste numret av den vetenskapliga tidskriften Optics Express beskrivs det hela.Genom att låta patienter andas ut mellan två upprättstående speglar och sedan belysa utandningsluften med laserljus kommer läkare snart att kunna ställa diagnos på ett antal sjukdomar. Analysen är tillräckligt känslig för att upptäcka även väldigt små mängder av olika biomarkörer, enligt forskarna.Deras försök på studenter visade att det bland annat gick att upptäcka spår av ämnen som ammoniak, koloxid och metan. En av studenterna som var rökare hade exempelvis fem gånger så hög halt av koloxid i utandningsluften som en icke-rökare.Tekniken är ännu inte testad inom sjukvården men kan när den är färdigutvecklad komma att innebära stora kostnadsbesparingar. För patienterna kan en sådan laserundersökning av utandningsluften göra att de slipper olika besvärliga ingrepp.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro